Η επιχείρηση, η οποία αυτοδιαφημίζεται ως θεματικό πάρκο στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, φαίνεται πως δεν είχε σχετική άδεια λειτουργίας από την Περιφέρεια, ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, το άλογο που «κατέληξε» εκεί, θάφτηκε στον χώρο χωρίς την προηγούμενη άδεια του ιδιοκτήτη.
«Έχει άδεια»
Μιλώντας στο MEGA για το περιστατικό, η εκμισθώτρια του χώρου, η οποία κατέχει μέρος της συγκεκριμένης επιχείρησης, ενώ φαίνεται πως έχει και δημόσιο αξίωμα στην περιοχή, Μαρία Ιατροπούλου, τονίζει ότι όλα λειτουργούν νόμιμα και τα ζώα ελέγχονται καθημερινά.
«Την πρώτη μέρα που κάνατε το υποτιθέμενο ρεπορτάζ, δεν κάνατε καμία προσπάθεια να με βρείτε. Αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό και δεν καταλαβαίνω γιατί το συνεχίζετε. Υπάρχει μια ιδιωτική επιχείρηση στην οποία εγώ συμμετέχω κατά ένα ποσοστό, εκεί στον Ελαιώνα, είναι μια εταιρία εκμετάλλευσης ιπποειδών και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων, σε χώρο μισθωμένο. Φυσικά έχει άδεια. Υπάρχει επιχείρηση χωρίς άδεια; Ο χώρος εκεί ελέγχεται σχεδόν κάθε μήνα, επειδή υπάρχει μια ιδιωτική διαφορά με την όμορη κυρία η οποία πλέον, μετά από κληρονομική διαδοχή είναι και ιδιοκτήτρια του χώρου, όλες οι υπηρεσίες, πιθανές και απίθανες της Ελλάδας, έχουν περάσει από αυτόν τον χώρο. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης έδωσε συνέντευξη και είπε ότι δεν υποχρεούται η περιφέρεια να δώσει τέτοια άδεια».
Όπως λέει η ίδια:
«Βρισκόμαστε σε έναν χώρο μισθωμένο και μέσα ήταν δύο άλογα και δύο γαϊδουράκια. Ο χώρος έχει άδειες από όλες τις υπηρεσίες και τις Αρχές. Οι νόμιμες άδειες σε τέτοιους χώρους εκδίδονται καταρχήν από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, όποιος είναι μέσα, για να μπορέσει να λειτουργήσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους επιχείρηση, πρέπει να έχει αρμόδια άδεια και να έχει δηλώσει την δραστηριότητά του».
«Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι, όσον αφορά τον συγκεκριμένο χώρο, όταν μισθώθηκε, υπήρχε άδεια στην πρώτη ιδιοκτήτρια. Ο νόμος ενδιάμεσα άλλαξε και έπρεπε να εκδοθεί εκ νέου άδεια σταβλισμού για τις εγκαταστάσεις. Αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει από το 2022, έχουν έρθει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και από το 2022, μόλις λίγους μήνες μετά την εκμίσθωση του ακινήτου, ο χώρος λειτουργεί νόμιμα με όλες τις απαραίτητες άδειες. Το συγκεκριμένο ζώο ήταν υπερήλικο, έχει ξεπεράσει κατά τη δική μου την άποψη και σύμφωνα με τα χαρτιά που είχαμε, γιατί τα ζώα είναι όλα σύμφωνα με τους νόμους δηλωμένα και διατηρούν βιβλιάρια, το υπολογίζαμε γύρω στα 22 – 23 χρόνων. Στον χώρο, όταν έγινε ο θάνατος του ζώου, ήρθε ο πρώτος ιδιοκτήτης του χώρου, τον φώναξαν οι υπηρεσίες, και ο ίδιος βεβαίωσε ότι το ζώο είναι πάνω από 30 έτη, αγγίζει τα 35. Δεν είναι υποσιτισμένο το ζώο, ελέγχονται από ιατρούς. Έχουμε ένα ζώο 30 ετών το οποίο έχει τη φυσική φθορά του χρόνου. Ο χώρος, δύο φορές την ημέρα, έχει επισκέπτη φροντιστή», συμπληρώνει, υπογραμμίζοντας:
«Σε όλους τους χώρους υπάρχει αυτόματο πότισμα για τα ζώα, ταΐζονται και σταβλίζονται δύο φορές την ημέρα. Ο ιππίατρος του χώρου, την ημέρα που έπεσε το άλογο, τηλεφώνησε στον πρώτο ιδιοκτήτη του ζώου, ο οποίος βρισκόταν, με παρέμβαση των Αρχών, στον χώρο μου, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάσταση και την ηλικία του ζώου. Υπάρχει γιατρός. Εγώ, όταν έπεσε το άλογο, προσπάθησα να μπω στον χώρο, πλην όμως για λόγους αντιδικιών, η κυρία με την οποία έχουμε αντιδικία, καθόταν στην πόρτα και μας εμπόδιζε να εισέλθουμε. Αυτό έγινε τουλάχιστον 6 – 7 φορές. Υποχρεώθηκα να πάω στην Αστυνομία να υποβάλλω μήνυση. Η κυρία έχει μανία καταδίωξης μαζί μας, έχει τους δικούς της λόγους, οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν δικαστικά».
Σύμφωνα με την κα Ιατροπούλου:
«Το ζώο έπεσε το βράδυ της Παρασκευής, το μεσημέρι του Σαββάτου ήρθαν όλοι ειδοποίησα τους πάντες. Ζήτησα εγώ η ίδια βοήθεια, επικοινώνησα με κάθε υπηρεσία. Ήρθε στον χώρο η δημόσια κτηνίατρος, η οποία δεν είναι κτηνίατρος του δήμου αλλά του κράτους. (…) Είναι όλα καθόλα νόμιμα».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ελληνικού συλλόγου προστασίας ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης, αναφέρει:
«Ποτέ δεν υπάρχει αιτία θανάτου τα γηρατειά σαν γηρατειά. Αυτό που εγώ μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι 21 χρόνων που ήταν το συγκεκριμένο άλογο, φυσικά δεν ήταν υπέργηρο. Εμάς μας πήραν τηλέφωνο, μια γειτόνισσα μας έστειλε και όλο το υλικό και, ως οφείλουμε, το στείλαμε στη γενική διεύθυνση αστυνομίας στην Αθήνα, στην προστασία των ζώων, προκειμένου να προσχωρήσει η διαδικασία και να δούμε τι συμβαίνει. Αυτό το οποίο είδα εγώ είναι ότι ενώ όλα τα ζώα στην εγκατάσταση ήταν ελεύθερα, εκείνο ήταν κλεισμένο μέσα στον στάβλο. Ένα ζώο που είναι κλεισμένο σε έναν στάβλο, έχει άλλες ανάγκες».
Πηγή