Με το ιδιωτικό χρέος να μειώνεται αλλά να συνεχίζει να αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο.
Τους τελευταίους μήνες με αμείωτη ένταση αυξάνονται οι ρυθμίσεις οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έως τα τέλη Ιουνίου ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιτυχών ρυθμίσεων συνολικά στις 19.223.
Επίσης συνολικά έχουν γίνει περίπου 69.450 αιτήσεις, είτε πρόκειται για ολοκληρωμένα αιτήματα, είτε για αρχική υποβολή και άντληση στοιχείων είτε οριστική υποβολή και διαπραγμάτευση οι οποίες αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 33,15 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε αίτηση αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε περίπου 500.000 ευρώ, ωστόσο οι περισσότερες οφειλές κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι μόνο τον Ιούνιο οι νέες ρυθμίσεις ανήλθαν σε 1.344 καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Το 89% των ρυθμίσεων αφορά διάρκεια αποπληρωμής από 15 έως 20 χρόνια, το υπόλοιπο περίπου 5% από 5 έως 15 χρόνια και άλλο ένα επίσης 5% με την αποπληρωμή να γίνεται σε λιγότερο από 5 χρόνια.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, σύμφωνα με την οποία «τους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξει με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές αιτήσεις στο Εξωδικαστικό και την ίδια στιγμή υπάρχει δέσμευση από τους πιστωτές να φτάσει το 80% η εγκρισιμότητα στις αιτήσεις για οφειλές έως 250.000 ευρώ, από 73% που είναι σήμερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις διαχειρίζονται δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ με την πλειονότητα των ρυθμίσεων να αφορούν στεγαστικά δάνεια. Για παράδειγμα ένας από τους 4 μεγαλύτερους servicer έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων ύψους 43,7 εκατ. ευρώ ενώ οι ρυθμίσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 30,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τον Μάιο, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων πραγματοποίησαν συνολικά απευθείας διμερείς ρυθμίσεις ύψους 290 εκατ. ευρώ για 4.154 οφειλέτες. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το β’ τρίμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13.000 ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης οφειλετών myEGDIX.live.gov.gr. Πρόκειται για σημαντική αύξηση από τα 12.000 του πρώτου τριμήνου του 2024.
Αναχρηματοδότηση δανείων
Στην ταχύτερη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αναμένεται να συμβάλει και το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης των δανείων το οποίο αναμένεται να τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι εταιρείες παροχής πιστώσεων. Σύμφωνα με την Θ. Αλαμπάση «είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό προσφέροντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις περισσότερες επιλογές αναχρηματοδότησης, χρηματοδότηση επενδύσεων, στέγασης και κατανάλωσης. Πρακτικά, ο οφειλέτης ο οποίος δεν είχε πρόσβαση μέχρι σήμερα στον τραπεζικό δανεισμό λόγω της ύπαρξης του μη εξυπηρετούμενου δανείου, θα μπορεί να επιτυγχάνει μια επωφελή συμφωνία με τον servicer καταβάλλοντας εφάπαξ το ποσό, με δυνατότητα παροχής έκπτωσης μέσω του νέου δανεισμού, εφόσον φυσικά η τρέχουσα οικονομική του κατάσταση επιτρέπει την παροχή του νέου αυτού δανείου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες , μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία το Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, στο οποίο θα καταχωρούνται δεδομένα για τις οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες και Δημόσιο, όπως είναι η εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι Δήμοι.
Υπενθυμίζεται ότι από περασμένο Φεβρουάριο έχει τεθεί σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών μέσω του οποίου οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες. Στην πλατφόρμα, μεταξύ άλλων έχουν ενσωματωθεί αλλαγές, που αφορούν ρυθμίσεις όπως:
*Επιπλέον έως 28% «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
*Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών η οποία γίνεται καταρχήν υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο.
*Το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη.
*Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
*Ενσωματώθηκε η πρόβλεψη για τη χορήγηση πρότασης στην οποία δύναται να περιέχεται προκαταβολή ποσού έως 10% επί της οφειλής μετά την πρόταση του όπως αυτή αναδιαρθρώθηκε από τον αλγόριθμο, εφόσον έχει κοινοποιηθεί στον οφειλέτη πρόγραμμα πλειστηριασμού. Η ρύθμιση αυτή δεν αφορά στους ευάλωτους οφειλέτες.
enikonomia.gr