Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω του παρατεταμένου καύσωνα. Ελάχιστοι κυκλοφορούν στο δρόμο, οι περισσότεροι τουρίστες.

Για τους ελάχιστους Έλληνες που συνάντησε η κάμερα του MEGA στο Κέντρο, η βόλτα έστω και κάτω από τον καυτό ήλιο είναι πιο δροσερή από τις καυτές τιμές σε οργανωμένες πλαζ.

«Στις παραλίες σήμερα γίνεται χαμός από κόσμο. Κι επίσης με τις ξαπλώστρες που είναι όλα πανάκριβα δεν μπορείς να πας να κάτσεις ούτε να πιείς κάτι».

Σύμφωνα πάντως, με τους μετεωρολόγους τα 40άρια θα συνεχιστούν ως και τη Δευτέρα. Στη συνέχεια ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει. Τον πολυήμερο καύσωνα σύμφωνα με τις προγνώσεις θα διαδεχθούν έντονες καταιγίδες.

Ενα μεγάλο… καυτό καλοκαίρι

Ο Μιχάλης Σιούτας, Διδάκτορας Μετεωρολογίας στο ΑΠΘ εξήγησε:

«Φαίνεται επιτέλους να πάμε σε αποκλιμάκωση του καύσωνα, σταδιακά ωστόσο. Ουσιαστική υποχώρηση φαίνεται από τα μέσα της εβδομάδας, από την Τετάρτη και την Πέμπτη. Συχνά η αποχώρηση του καύσωνα συνοδεύεται από έντονα φαινόμενα, ισχυρές καταιγίδες, ανεμοθύελλες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι από τη μελέτη των μέχρι στιγμής στοιχείων υπάρχει αυξημένη πιθανότητα και ο Αύγουστος να είναι ένας ιδιαίτερα θερμός και ξηρός μήνας. Και τονίζουν πως είναι πολύ πιθανό αυτό το καλοκαίρι να έχει τους μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες που έχουν σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας.

«Έρχεται ανάσα δροσιάς»

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η έντονη ζέστη θα παραμείνει έως την Τρίτη 23 Ιουλίου, ίσως και Τετάρτη 24, όπου αναμένεται να υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας.

Από την ζέστη επηρεάζονται πολλές περιοχές της χώρας, όπως η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, όπου στα μέρη αυτά η θερμοκρασία θα ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο. Ενώ, φαίνεται ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεαστεί και ο νομός της Αττικής από σήμερα, Κυριακή.

Ικανοποιητική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από Πέμπτη 25 Ιουλίου και ο μήνας να κλείσει με χαμηλότερες θερμοκρασίες δίνοντας τέλος στον παρατεταμένο καύσωνα.


Πηγή