Νέα εποχή ανατέλλει για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς απεστάλη υπογεγραμμένη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, η Επιστολή Αποδοχής για την έναρξη του προγράμματος προμήθειας είκοσι F 35 και συναφούς εξοπλισμού, με δικαίωμα παραγγελίας επιπλέον αριθμού 20 μαχητικών αεροσκαφών.

«Με την απόκτηση των F 35, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην «Ατζέντα 2030», η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά το πρώτο αεροσκάφος 5ης γενιάς – όπως είπα το καλύτερο αεροσκάφος στον πλανήτη σήμερα – και περνάει σε μια καινούργια εποχή», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η παραλαβή των πρώτων μαχητικών 5ης γενιάς υπολογίζεται ότι θα γίνει το 2028.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε πως το ερευνητικό πλοίο κινήθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο αλλά η Τουρκία βλέπει τα πράγματα με την δική της οπτική καθώς διεκδικεί.

«Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στην Άγκυρα προσπαθώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις στο εσωτερικό τους πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έφτασαν στο σημείο να …«ευχαριστούν» Ελλάδα και Ιταλία που σεβάστηκαν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Ευχαριστούμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για τον σεβασμό και τη συνεργασία με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας».

Ενώ, ο Χακάν Φιντά, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε:
«Εμείς με την Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε».

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε να ασχολείται με την μειονότητα στη Θράκη που αποκαλεί τουρκική με αφορμή το μνημόσυνο του Σαδίκ Αχμέτ στη Κομοτηνή.

«Τιμώ για άλλη μια φορά τη μνήμη του ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, Δρ. Σαδίκ Αχμέτ με ευγνωμοσύνη στην 29η επέτειο από τον θάνατό του», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Κεμάλ Μποζάι στο πλαίσιο ιδιωτικής «επίσκεψης» επιτέθηκε στην ελληνική πολιτεία λέγοντας πως κλείνει σχολεία της μειονότητας που αποκάλεσε «τουρκική», καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να σταματήσει τις…«αθέμιτες» αυτές πρακτικές.

«Υπάρχει ήδη πολιτική βούληση μεταξύ των ηγετών στο υψηλότερο επίπεδο να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στη βάση μιας κοινής κουλτούρας γειτονίας. Εξετάσαμε πώς μπορούμε να συμπληρώσουμε αυτή τη διαθήκη και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Επί του πεδίου το τουρκικό ερευνητικό «AKDENIZ Arastirma» συνεχίζει να κινείται στην Κυπριακή ΑΟΖ πλησιάζοντας τα όρια της δυνητικής ελληνικής νοτίως του Καστελόριζου, κινούμενο με βάση παράνομη τουρκική NAVTEX.


Πηγή