«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να μην αδικεί τη δουλειά του»

«Εγώ είμαι στον χώρο αυτόν 25 χρόνια, σε ένα κόμμα στο οποίο παρέμεινα για αυτόν τον λόγο. Για το κόμμα παρέμεινα και τον Νοέμβρη του 2023 στη διάσπαση, για την ιστορία, τους αγώνες του, την κυβερνητική του θητεία και όλα αυτά που έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό που θέλει να ακουμπήσει και να έχει μια ελπίδα απέναντι στο κοινωνικό ολοκαύτωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», λέει μιλώντας στο MEGA, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

«Όμως, είναι ένα κόμμα το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί με συλλογικότητα και με ενότητα στη βάση αρχών και αξιών της σύγχρονης εποχής».

Σχετικά με τη συνεδρίαση της ΠΓ σημειώνει:

«Υπήρξε μια Πολιτική Γραμματεία στην οποία ήρθαν δύο ζητήματα που έπρεπε να έχουν τεθεί νωρίτερα, στην Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί είναι καίριας σημασίας. Αναφέρομαι κυρίως στους εργαζομένους της ‘Αυγής’ και του ‘Κόκκινου’. Εκεί θα έπρεπε να έρθει ένα σαφές σχέδιο βιωσιμότητας και διάσωσης με πλήρη στοιχεία για τον χρόνο πρόσληψης, τις αμοιβές, τον αριθμό των εργαζομένων και όλα όσα ζήτησε η ΠΓ με τα οικονομικά δεδομένα του κόμματος και αντ’ αυτού, με όλη την καλή πρόθεση που μπορεί να έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε μια εισήγηση για λευκή επιταγή για να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο θέμα που είναι στην προμετωπίδα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι στην προμετωπίδα μας».

«Το άλλο θέμα ήταν αυτό με τις παραιτήσεις, που ήρθε ως εισήγηση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι εγώ δεν αξιώνω τις παραιτήσεις των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας και ενώ είναι πολιτειακό ζήτημα αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα θεσμικό κόμμα, οφείλει να σέβεται και σέβεται πάντοτε και το καταστατικό του και τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να έρθει, από την στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος στου ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν αξιώνω την παραίτηση των επιλαχόντων», συμπληρώνει, επισημαίνοντας:

«Εγώ είμαι άνθρωπος που έχω υπηρετήσει την ενότητα για πολλά χρόνια και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα για αυτό. Υπάρχει ΚΕ στις 7, 8 Σεπτέμβρη όπου πρέπει και όλα αυτά που είπα να έρθουν και να τοποθετηθούμε όλοι, να πάρουμε θέση».

Όπως λέει ο κ. Ψυχογιός:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να μην αδικεί τη δουλειά του, διότι στη Βουλή εμείς κάνουμε μια εξαιρετική δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι θέματα των οργάνων».

«Στη φάση που είμαστε, σίγουρα μέσα στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία, χρειάζεται μέτωπο και με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς απέναντι στον οδοστρωτήρα της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, αυτό πρέπει να υπηρετηθεί και από μια ηγεσία η οποία πάντοτε να βλέπει την ενότητα και τη συλλογικότητα», καταλήγει.

«Στην πολιτική παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα»

«Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να κάνω παρέμβαση στα εσωκομματικά ενός άλλου πολιτικού φορέα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της ΝΔ.

«Στην πολιτική παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται διαρκώς σε ένα ψυχόδραμα εσωτερικό, οι θέσεις του είναι νεφελώδεις, ανάλογα με την κάθε ομάδα, και βλέπουμε ότι υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση του αρχηγού του».

Όπως λέει ο κ. Μαρκόπουλος:

«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι συγκλήθηκε το κομματικό όργανο του υψηλού αυτού επιπέδου στον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί η τύχη της ‘Αυγής’. Δε συζητήθηκε το μέλλον των συναδέλφων. Έχω πει δημόσια και το ξαναλέω, είναι ανάγκη ένα ιστορικό φύλλο, εμένα η ‘Αυγή’ πολλές φορές με έχει χτυπήσει ακόμα και κάτω από τη ζώνη και με λανθασμένη ενημέρωση, όμως είναι ένα ιστορικό φύλλο της Αριστεράς, θεωρώ ότι πρέπει να μείνει ζωντανό και έχω ρίξει και μια ιδέα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν έχει κανένα πρόβλημα να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του γιατί είναι πάμπλουτος, θα μπορούσε τα δώρα του γάμου του να τα δώσει, σε μια πολιτική χειρονομία, τα χρήματα που θα μαζευτούν από τους πολύ πλούσιους φίλους του που απέχουν από τα λαϊκά προβλήματα, προτείνω αυτά τα χρήματα να πάνε στους εργαζόμενους της ‘Αυγής’. Το φύλλο πρέπει να μείνει ανοιχτό, έχει ρόλο η ‘Αυγή’ στα ΜΜΕ της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει κάθε κυβερνητική προοπτική»

Από την πλευρά του ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος ΠΣ ΠΑΣΟΚ, αναφέρει:

«Υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι από τις εκλογές του 2023 και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει κάθε κυβερνητική προοπτική. Αυτό αποτυπώθηκε από την σταδιακή μείωση των ποσοστών του. Υπάρχει όμως και ένα άλλο δεδομένο. Ότι μετά τις εκλογές εκείνες έχει μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας από την οποία δύσκολα μπορεί να βγει. Αυτό δημιουργεί μια προβληματική κατάσταση στην αρχιτεκτονική της πολιτικής ζωής της χώρας. Βιώνουμε τις συνθήκες μιας ελλειμματικής δημοκρατίας. Μια υγιής κοινοβουλευτική δημοκρατία για να μπορεί να λειτουργεί σωστά, προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη δύο κομμάτων τα οποία μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Από τις εκλογές του 2023 και μετά δε συντρέχει αυτή η προϋπόθεση».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο πρέπει να καλύψει το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ μεγάλη ευθύνη όλων των υποψηφίων να καταθέσουν ανοιχτά τις προτάσεις τους, να εξηγήσουν ποιους ακριβώς εκφράζει και ποιες κοινωνικές συμμαχίες θέλει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μετά τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη του προέδρου, να μπορέσουμε να καταθέσουμε ένα πρόγραμμα με οποίο θα διεκδικήσουμε από τους Έλληνες πολίτες την εντολή για να μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα».


Πηγή