Η μάρτυρας Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου, το σπίτι της οποίας καταστράφηκε από την πυρκαγιά και βρέθηκε να παλεύει επί ώρες στη θάλασσα για τη ζωή της για να διασωθεί, τελικά από ένα ψαροκάικο, περιέγραψε στο δικαστήριο τις δραματικές ώρες που έζησε και αναφέρθηκε στις ευθύνες όσων δεν είναι στο εδώλιο.

«Πρώτον το κατηγορητήριο θα έπρεπε να είναι κακούργημα και όχι πλημμέλημα. Θα έπρεπε να είναι πολλοί περισσότεροι οι κατηγορούμενοι, όχι μόνο η πυροσβεστική αλλά το λιμενικό, η αστυνομία ακόμα και το ΕΚΑΒ.», είπε.

Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στην έλλειψη ενημέρωσης που υπήρξε εκείνη την ημέρα για τον επικείμενο κίνδυνο αλλά και στους λάθους χειρισμούς που οδήγησαν στην τραγωδία.

«Προσπάθησαν να φύγουν δεν τους άφησαν. Όλα τα αυτοκίνητα της γης μαζεύτηκαν εκεί. Ποιος τους είπε να πάνε εκεί; Οι άνθρωποι ήταν αδύνατο να ξεφύγουν κάηκαν σαν τα ποντίκια στη φάκα», δήλωσε ο Αναστάσιος Αθανασόπουλος, συγγενής θύματος.

Η Αναστασία-Χριστιάννα Φράγκου, στην οικογένεια της οποίας ανήκει το κτήμα μέσα στο οποίο βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι τόνισε, συγκινημένη, πως αν είχε γίνει εκκένωση όλα θα ήταν διαφορετικά.

«Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε την πόρτα. Μετά το οικόπεδο δεν υπήρχε παραλία αλλά γκρεμός και ο σύζυγος μου φώναζε «τρεχάτε όλοι στο γκρεμό», είπε.

Οι δραματικές ώρες που βίωσαν εκείνη την ημέρα τους οδήγησαν και σε δύσκολες αποφάσεις.

«Ο κ. Φιλ. Σκυλοδημος με τη συγκλονιστική του κατάθεση είπε τι συνέβη στον πατέρα του, ο οποίος ήταν άνθρωπος που δεν μπορούσε να μετακινηθεί, έμεινε μέσα στη φωτιά, σκεπασμένος με τις πετσέτες και πήγαν έντεκα η ώρα και τον μάζεψαν», είπε η Σουμέλα Χατζηλαζαρίδου.

Η δίκη συνεχίζεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου με καταθέσεις άλλων μαρτύρων.


Πηγή