3 15.png
3 15.png

Δεύτερο 24ωρο των Ισραηλινών επιχειρήσεων στην Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτυπούν στόχους σε Τουλκαρέμ και Τζενίν.

Έπληξαν τζαμί στο οποίο όπως λένε, κρύβονταν πέντε τρομοκράτες. Ανάμεσα τους και ο Muhhamad Jabber, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ να προστατέψει τους αμάχους στην Δυτική Όχθη.

Οι πρώτες δηλώσεις του ομήρου που απελευθερώθηκε από τα χέρια της Χαμάς

Στο Ισραήλ, ο Φαρχάν Αλκάντι αποχαιρέτησε το προσωπικό του νοσοκομείου όπου νοσηλεύτηκε μετά την απελευθέρωσή του.

Χαμογελά. Στο μυαλό του όμως είναι ακόμα χαραγμένες οι 320 εφιαλτικές ημέρες που πέρασε κλεισμένος στα τούνελ της Χαμάς στην Γάζα. Όπως είπε, είδε μέλη της Χαμάς να δολοφονούν ομήρους μπροστά του ενώ όταν τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι, τον χειρούργησαν χωρίς αναισθησία. Τον άφηναν να κάνει μπάνιο μια φορά το μήνα και του έδιναν λίγο ψωμί κάθε τόσο για να φάει.
Ο 52χρονος άντρας εκλιπαρεί για την επιστροφή όσων είναι ακόμα στα χέρια των ένοπλων εξτρεμιστών.

«Θα μιλήσω σε όλους. Ο λαός του Ισραήλ και ολόκληρος ο κόσμος θα ακούσει. Δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί εκεί που ήμουν. Κάντε λοιπόν ό,τι μπορείτε… διαδηλώστε ακόμα, για να φέρετε τους ανθρώπους πίσω».

Σήμερα συγγενείς των ομήρων πέρασαν από τον φράκτη. Έτρεξαν προς τα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας.

Φώναξαν από τα μεγάφωνα τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων με την ελπίδα πως θα ακούσουν τις φωνές τους.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαίρ Λαπίντ κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό πως είχε πληροφόρηση μήνες πριν την επίθεση που οργάνωνε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ φέρεται να συμφώνησε σε μικρές παύσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στη Γάζα ώστε να μπορέσει να γίνει εμβολιασμός των παιδιών για την έξαρση της πολιομυελίτιδας, που καταγράφηκε για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.


Πηγή