shutterstock 2472784371.jpg
shutterstock 2472784371.jpg

Ζούμε περικυκλωμένοι από τα social media σε έναν ατέρμονο ψηφιακό κόσμο. Κάποιοι από εμάς χρησιμοποιούμε περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάποιοι λιγότερο. Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη χρήση των social media στην ψυχική υγεία, υπάρχουν φορές που μπορεί να αναδείξουν μια τάση, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά την ζωή μας.  Αυτό ακριβώς συνέβη και με το «very demure, very mindful» που έχει κατακλύσει το TikTok και χρήστες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τη φράση στα βίντεό τους.

Ουσιαστικά, «very demure, very mindful» σημαίνει «πολύ σεμνά, πολύ συνετά», κάτι που φαίνεται ότι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν την ενσυνειδητότητα στη ζωή τους. 

Πώς ξεκίνησε το «very demure, very mindful»

Η τάση «very demure, very mindful» ξεκίνησε από τη διάσημη TikToker Jools Lebron, makeup artist και influencer. Η ίδια χρησιμοποιεί πολύ το TikTok για να μοιραστεί τις εμπειρίες της ως «plus size τρανς γυναίκα». Στο συγκεκριμένο βίντεο, που έγινε viral, περιέγραφε πώς μπορεί με ένα απλό μακιγιάζ να συνδυάζει μια σεμνή εμφάνιση για τη δουλειά της και πώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί σχετικά με τον τρόπο που εμφανιζόμαστε στη συνέντευξη και αργότερα στην εργασία μας. Οφείλουμε να έχουμε συνέπεια και ενσυνειδητότητα. 

Πολλοί χρήστες έπειτα δημιούργησαν βίντεο χρησιμοποιώντας τον ήχο της Jools Lebron, ανάμεσα στους οποίους η Kim Kardashian, ο Lance Bass και ο RuPaul. Ακόμη και η American Cancer Society εμπνεύστηκε από το «very demure, very mindful» δημοσιεύοντας μηνύματα στα social media σχετικά με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που θα υιοθετείται συνειδητά, «πολύ σεμνά, πολύ συνετά» για την πρόληψη του καρκίνου.

Ποια είναι η σημασία της ενσυνειδητότητας

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ενσυνειδητότητα έχει πολλά οφέλη. Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το κλειδί για να αλλάξετε προσέγγιση είναι να ξεκινήσετε αργά, συνειδητά και προσεκτικά και σιγά σιγά να αποκτήσετε νέες συνήθειες. 

Η American Psychological Association υποστηρίζει ότι η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την επίγνωση των εσωτερικών καταστάσεων και του περιβάλλοντός σας  σε συνδυασμό με την παρατήρηση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας χωρίς να τα κρίνετε ή να αντιδράτε σε αυτά. 

Υιοθετώντας καθημερινά μια ανάλογη προσέγγιση θα μάθετε να χαλαρώνετε, απομακρύνοντας τις σκέψεις από τις ανησυχίες σας. Επιπλέον, όταν αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, οδηγούμαστε και στην πιο ομαλή ρύθμισή τους. 

Σκεφτείτε, ότι όσο πιο πολύ ζείτε με ενσυνειδητότητα, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε. Και αν έχετε λιγότερο άγχος, οι ορμόνες που εκκρίνονται σε κατάσταση στρες -και οι οποίες ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση- θα μειώνονται. Επομένως, κερδίζετε διπλά, προστατεύοντας και την καρδιά σας, ενώ διασφαλίζετε καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο. 

Τέλος, δεν είναι τυχαίο ότι όταν είμαστε πιο ήρεμοι τρώμε και πιο συνειδητά, άρα και λιγότερο. Αν το μυαλό και το σώμα βρίσκονται σε κατάσταση στρες, είναι πολύ πιθανό να οδηγείστε σε επεισόδια υπερφαγίας. Η ενσυνειδητότητα θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε το σώμα σας, άρα να αναγνωρίζετε καθαρά τα σημάδια της πείνας, της δίψας και της πληρότητας. Με αυτό τον τρόπο, θα αναζητάτε περισσότερο θρεπτικές επιλογές, θα τρώτε αργά και θα γεύεστε στο μέγιστο το φαγητό σας χωρίς υπερβολές. 

Ξεκινήστε, λοιπόν, σήμερα με λίγα λεπτά ενσυνειδητότητας στη ζωή σας. Μπορεί να είναι κάποιες αναπνοές μέσα στη μέρα ή ένας μικρός περίπατος στη φύση. Η συγκέντρωση με συνέπεια καθημερινά θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την ενσυνειδητότητα σε βάθος χρόνου, ώστε να απολαύσετε τα οφέλη της. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος. Μόνο τότε θα αντιληφθείτε την αλλαγή στη στάση και στη προσέγγιση της ζωή σας. 




Πηγή