2024 09 01T161543Z 970186432 RC2RR9AYMFIR RTRMADP 5 GERMANY ELECTION THURINGIA REACTIONS 1024x682 1.jpg
2024 09 01T161543Z 970186432 RC2RR9AYMFIR RTRMADP 5 GERMANY ELECTION THURINGIA REACTIONS 1024x682 1.jpg

Με μια φράση που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, γιόρτασε τη νίκη του ακροδεξιού AfD ο αρχηγός του στο κρατίδιο της Θουριγγίας στην ανατολική Γερμανία.

«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε περιγελούν, μετά σε καταπολεμούν και μετά τους νικάς. Και σήμερα, αγαπητοί φίλοι, νικήσαμε».

«Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» κέρδισε τις εκλογές στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας όπου οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες το θεωρούν εξτρεμιστική οργάνωση που αποτελεί απειλή για την δημοκρατία. Οι ακροδεξιοί απέσπασαν σχεδόν το 1/3 των ψήφων στην Θουριγγία και ήρθαν δεύτεροι με μικρή διαφορά στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας», μετέδωσε το DW.

Η πρώτη νίκη της Aκροδεξιάς στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μάλιστα στο κρατίδιο από το οποίο ξεκίνησε την πορεία του ο Χίτλερ θορύβησε το Βερολίνο. Ο Γερμανός καγκελάριος έκανε λόγο για «πικρά» και «ανησυχητικά» αποτελέσματα.

«Όλα τα δημοκρατικά κόμματα καλούνται να σχηματίσουν σταθερές κυβερνήσεις χωρίς τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Η Ακροδεξιά απειλεί με επικράτηση σε ολόκληρη την Γερμανία.

«Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και, μαζί με τους εταίρους του στον συνασπισμό, να ετοιμάσει τις βαλίτσες του και να μας αδειάσει τη γωνιά. Οι ψηφοφόροι θέλουν διαφορετική κυβέρνηση και διαφορετική πολιτική», ανέφερε ο Άλις Βάϊντελ, συμπρόεδρος του AfD.

Αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη νίκη του το AfD θα δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Θουριγγία, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες που ήρθαν δεύτεροι, ήδη ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του. Όμως η επικράτηση της Ακροδεξιάς στα δύο κρατίδια προκαλεί σοβαρή ανησυχία ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.


Πηγή