Komision1.jpg
Komision1.jpg

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει η Κομισιόν στην κυβέρνηση για το «καλάθι» των παροχών ύψους σχεδόν  900 εκατ. ευρώ που θα εξαγγείλει το Σάββατο ,7 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή στις 8 του μήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.  Μάλιστα η Κομισιόν θα δώσει απαντήσεις για το θέμα αυτό μέχρι και την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς

Ουσιαστικά το αίτημα της ελληνικής πλευράς είναι να “ξεκλειδώσει” ο κόφτης ” του 3% που είναι το όριο της αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για το 2025, σύμφωνα με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. To ποσοστό αυτό σημαίνει για την Ελλάδα πως θα υπάρξει ένα περιθώριο αύξησης των δαπανών κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ με 3,2 δισ. ευρώ και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για την στήριξη των ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης έχει προβλεφθεί για τακτικές δαπάνες στην υγεία, την παιδεία κλπ.

Πάντως το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας αναμένεται να είναι φέτος υψηλότερο του 2,1% του ΑΕΠ, με την προοπτική ότι θα φθάσει ακόμα και το 2,5%  σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ανατροπές κυρίως λόγω εξωγενών παραγόντων.

Στο θέμα των καθαρών πρωτογενών δαπανών  αναφέρθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2024 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στα «Παραπολιτικά».  Οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου με την Κομισιόν βρίσκονται στην τελική ευθεία ως προς το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως  καταβάλλεται προσπάθεια  προκειμένου να  αυξηθεί το όριο  3% για την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που ετέθη στις αρχές του καλοκαιριού ως αρχική κατευθυντήρια γραμμή από την Κομισιόν.

Με την αύξηση αυτή φαίνεται πως θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες ύψους  3 δισ. ευρώ το 2025. Μάλιστα το ποσό αυτό θα μοιραστεί ως εξής:   1 δισ. ευρώ  θα πάνε για τακτικές δαπάνες (με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία), 1 δισ. ευρώ θα πάνε για συντάξεις (περίπου 400 εκατ. ευρώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις από τον Ιανουάριο και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για νέους συνταξιούχους) και  σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα πάνε  για εξοπλιστικά.  Ωστόσο το όριο των 3 δισ. ευρώ με 3,2 δισ. ευρώ ενδέχεται να φτάσει και τα 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν τα κράτη μέλη, θα πρέπει έως τις 21 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν για την περίοδο 2025-28 τα μεσοπρόθεσμα σχέδια δημοσιονομικής πολιτικής, με το χρονοδιάγραμμα να είναι ελαστικό για κάποιες ημέρες ή λίγες εβδομάδες σε συνάρτηση με τις εσωτερικές εξελίξεις στην κάθε χώρα.

Πρακτικά, η κατάθεση του ελληνικού σχεδίου θα συμπέσει χρονικά με την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, στις 7 του επόμενου μήνα. Εκεί θα αποκαλυφθούν όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού του επομένου έτους τα οποία ωστόσο έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά από τον περασμένο Απρίλιο, με κόστος 870 εκατ. ευρώ.

Δημογραφικό: Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

«Κλειδωμένη» θεωρείται η αύξηση των ποσών του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος  στεγαστικής συνδρομής και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος . Οι σχετικές εξαγγελίες φαίνεται πως θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό. Ωστόσο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί εξίσωση προνομίων των τρίτεκνων  με τους πολύτεκνους.

 

 

 

 

 

 


enikonomia.gr