karta 1.jpg
karta 1.jpg

Διάφορα «κόλπα» φαίνεται πως χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την μη χρήση της  ψηφιακής  κάρτας εργασίας  προκειμένου να αποφύγουν τη χρήση της.

Μερικά από αυτά – σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο- είναι τα εξής:

  • Εταιρείες  «βαφτίζουν» μετόχους τους εργαζόμενους σε ΙΚΕ ( ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία):  «Έτσι οι επιχειρήσεις, πατώντας επάνω στις «κερκόπορτες» που η Κυβέρνηση έχει ανοίξει σε εκείνους τους εργοδότες που κατηγοριοποιούνται στο σκέλος της «ανήθικης επιχειρηματικότητας», εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και …«ούτε γάτα ούτε ζημιά» σημείωσε πρόσφατα σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.
  • Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μην φανεί στην Εργάνη η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
  • Εταιρείες super markets, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες ), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το ΕΡΓΑΝΗ κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
  • Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες, και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Σημειώνεται δε πως  το 2025 αναμένεται να είναι καθολική η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ, στις εταιρείες security, στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο που αριθμεί περί τους 600.000 εργαζόμενους.  Ενώ εντός του μήνα αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε τουρισμό και επισιτισμό, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία και ευρύτερα τα τουριστικά καταλύματα. Παράλληλα επισημαίνεται πως  με το χτύπημα  της ψηφιακής κάρτας  εργασίας του εργαζόμενου στο ΕΡΓΑΝΗ  καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας προκειμένου να πληρώνονται  οι υπερωρίες στο ακέραιο και να μην υπάρχουν  φαινόμενα υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας.  Τα πρόστιμα για τη μη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  για τους παραβάτες εργοδότες είναι στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αυτά τα επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας.

 

 


enikonomia.gr