Εάν οι ιώσεις σε «επισκέπτονται» συχνά, ίσως θα πρέπει να δώσεις προσοχή στους παρακάτω παράγοντες.
1. Δεν έχεις αρκετό ύπνο
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Όταν η ποσότητα του ύπνου είναι ανεπαρκής, το σώμα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μικρόβια που το απειλούν. Μια μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από ιώσεις.
2. Αισθάνεσαι έντονο άγχος
Φαίνεται ότι το άγχος μας καθιστά πιο ευάλωτους σε ιώσεις, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα του 2021, οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε διπλασιάζονται όταν βιώνουμε μια περίοδο έντονου στρες.
Το άγχος μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να δυσκολεύεται περισσότερο στην καταπολέμηση μικροβίων και ιών.
3. Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας;
Όταν πάσχεις από μια χρόνια ασθένεια, ειδικά αν αυτή επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα, είναι πιθανό να αρρωσταίνεις πιο συχνά. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, οι πιο συχνές παθήσεις που ευθύνονται για αυτό είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς (είτε υπολειτουργία είτε υπερλειτουργία), η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο διαβήτης τύπου 1.
4. Δώσε προσοχή στο γύρω σου περιβάλλον
Αν περνάς αρκετό χρόνο σε περιβάλλοντα με υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων και μικροβίων, η πιθανότητα να αρρωστήσεις αυξάνεται. Για παράδειγμα, αν εργάζεσαι σε έναν χώρο όπου έρχεσαι σε συνεχή επαφή με άλλους ανθρώπους ή με επιφάνειες που συγκεντρώνουν περισσότερα μικρόβια, είναι πιθανό να εκτίθεσαι συχνά σε ιώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η χρήση προστατευτικής μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.
5. Έχεις παιδιά
Φυσικά, τα παιδιά σου είναι το παν για σένα, αλλά μπορεί επίσης να είναι η αιτία που οι ιώσεις σε ταλαιπωρούν συχνά. Σύμφωνα με μια έρευνα, οι ενήλικες που διαμένουν με παιδιά έχουν 28% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από ιογενή λοίμωξη μέσα σε ένα χρόνο.
6. Σου απουσιάζουν κάποια θρεπτικά στοιχεία
Είμαστε το αποτέλεσμα της διατροφής μας, και όταν δεν καλύπτουμε τις θρεπτικές μας ανάγκες, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Οι βιταμίνες C, D και E, καθώς και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, είναι κρίσιμα για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να μας καθιστά πιο ευάλωτους σε ασθένειες, όπως έδειξε μια ανασκόπηση το 2024.
Πηγή