katwtatos misthos 1 1.jpg
katwtatos misthos 1 1.jpg

Νέα δεδομένα αναμένεται να έρθουν με τις διατάξεις του επερχόμενου εργασιακού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους που θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024 στη Βουλή το οποίο θα αναφέρει πως δεν θα μπορεί να γίνει καμία μείωση μελλοντικά στο ποσό του κατώτατου μισθού παρά μόνο «πάγωμα» στη διαδικασία της αύξησης του. Ουσιαστικά η Κοινοτική Οδηγία (2022/2041) περί επαρκών μισθών αναφέρει αυτό και θα ενσωματωθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο αλλά και στο εθνικό δίκαιο.

Τι άλλο θα αναφέρει η Οδηγία

Επίσης η ίδια Οδηγία θα αναφέρει πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κάθε έως 2 έτη ή το αργότερο 4 χρόνια.

Ενώ με την Οδηγία αυτή, ο καθορισμός των μισθών θα μπορούν να γίνονται σύμφωνα με πληροφορίες  με αυτόματο μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους ή με οποιαδήποτε κατάλληλα κριτήρια.  Αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν ενδεικτικές τιμές αναφοράς για τον κατώτατο μισθό όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Δηλαδή ο  κατώτατος μισθός  θα καθορίζεται με βάση την εξέλιξη των μέσων μισθών της οικονομίας, τις επιπτώσεις των τιμών στην αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα κάθε κλάδου.

Κατώτατος μισθός: Τι αναφέρει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόζει το ποσό του κατώτατου μισθού ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς, κάθε χρόνο και συγκεκριμένα κάθε Απρίλιο. Σημειώνεται δε πως η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα αυξηθεί τον Απρίλιο του 2024 ο κατώτατος μισθός.  Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί μεταξύ των 880 ευρώ μεικτά και των 890 ευρώ μεικτά το 2025 από 830 μεικτά που είναι σήμερα. Εάν ισχύσει αυτό, τότε  ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 950 ευρώ το 2027 δηλαδή τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αυτό και ο μέσος μισθός να υπερβεί τα 1.500 ευρώ το ίδιο διάστημα.

 

 

 

 


enikonomia.gr