Dwro Xristougennwn 1.jpg
Dwro Xristougennwn 1.jpg

Δώρο Χριστουγέννων θα χορηγήσει και φέτος η ΔΥΠΑ σε ορισμένους ανέργους.

Η πληρωμή αυτή αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου και θα αφορά τους άνεργους  που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, δηλαδή που λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως για κάθε μήνα επιδότησης, καταβάλλονται 3 ημερήσια επιδόματα και συνολικά 25 ημερήσια επιδόματα αν επιδοτούνται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο δεν δικαιούνται το Δώρο Χριστουγέννων οι πολίτες που λαμβάνουν επίδομα μακροχρονίως ανέργων.

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ανεξαρτήτως αν είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται δε πως οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 21 Δεκεμβρίου 2024 το Δώρο Χριστουγέννων στους παραπάνω εργαζόμενους και πως αυτό  δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. 

Ο υπολογισμός του Δώρου 

Ο υπολογισμός του ποσού του Δώρου Χριστουγέννων γίνεται βάσει του τρόπου αμοιβής ( δηλαδή μισθού  ή ημερομίσθιου) και της διάρκειας της εργασιακής σχέσης από την 1η Μαΐου έως  τις 31 Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν ολόκληρη την περίοδο δικαιούνται έναν πλήρη μηνιαίο μισθό ή 25 ημερομίσθια, ενώ όσοι εργάστηκαν λιγότερο λαμβάνουν αναλογικό ποσό.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή το παραπάνω χρονικό διάστημα θα πρέπει να πάρουν ολόκληρο το Δώρο το οποίο ισούται με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Εάν όμως δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12) η σχέση του μισθωτού εργαζόμενου με τον εργοδότη τότε ο πρώτος  θα πάρει τμήμα του Δώρου το οποίο θα είναι  ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακή του σχέση. Στην προκειμένη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων θα υπολογιστεί ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εάν όμως  η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, τότε στο διάστημα αυτό  θα συνυπολογιστούν όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

 

 


enikonomia.gr