mits.jpg
mits.jpg

Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπως φάνηκε και από τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οι δύο ηγέτες φόρεσαν γραβάτες στα χρώματα των χωρών τους ενώ ο πρωθυπουργός πρόσεξε την μπλε γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Η ατζέντα

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι έγινε επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα ενώ λίγο μετά, μιλώντας στο CNN, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο η οποία κράτησε περίπου μισή ώρα.

«Ήταν η έκτη συνάντησή μας κατά τον τελευταίο χρόνο. Πιστεύω ότι αυτό από μόνο του συνιστά σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι, όπως θυμάστε, είχαμε τριβές τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε – και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών – να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό».

Το μεταναστευτικό ήταν ψηλά στην ατζέντα.

«Αυτό που θέλουμε είναι να σταματούν οι βάρκες προτού εισέλθουν στο νερό. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε, βέβαια, τη συνεργασία των τουρκικών Αρχών. Θα έλεγα ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο όσον αφορά στη δημιουργία καλύτερων διαύλων επικοινωνίας».

Εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στην Άγκυρα ενώ θα αναζητήσουν αν υπάρχει περιθώριο να γίνουν βήματα στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Ο πρωθυπουργός παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της ‘γαλάζιας πατρίδας’», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει πρώτα από όλα να τελειώσουν οι αυταπάτες, συνεχιζόμενες αυταπάτες για ήρεμα νερά αλλά κάθε φορά τυχαίως πριν συναντήσει τον πρωθυπουργό κάνει ακραίες προκλήσεις», λένε από το ΠΑΣΟΚ.

«Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το αφήγημα των ‘ήρεμων νερών’», λένε από το ΚΚΕ.

«Πώς μπορείς να τον αποκαλέσεις αυτόν τον πρωθυπουργό; Ανόητο, ανίκανο ή επικίνδυνο;», λένε από την Ελληνική Λύση.

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο.

«Γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές».

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός είχε και τριμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σχολιάστηκε και από τον τουρκικό Τύπο.


Πηγή