7 18.png
7 18.png

Αυτή η επιστολή στον Αλέξη Κούγια πίσω στο 2010 ήταν μία από τις δεκάδες επιστολές που έστελνε η σύντροφος του Πέτρου Κουτσούκη προς πάσα κατεύθυνση. Επί μια 15ετία πάσχιζε να βοηθήσει τον σύντροφο της και να βρει μια άκρη στην αλλόκοτη αυτή ιστορία.

«Είναι ένας άνθρωπος που ζει ανάμεσα μας με πρόβλημα μνήμης. Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει προσπαθήσει αυτά τα 10 χρόνια να μάθει ποιος είναι αλλά δεν έχει καταφέρει τίποτα. Κανένας δεν είναι αρμόδιος», γράφει σε μία από τις επιστολές της.

Είναι εντυπωσιακό πως ο αγώνας αυτής της γυναίκας να βρεθεί η ταυτότητα του Πέτρου αρχίζει στους 2 πρώτους μήνες γνωριμίας τους. Συγκινημένη από την ιστορία που είχε ακούσει, αποφασίζει με αξιοθαύμαστη στοχοπροσήλωση να τον βοηθήσει έμπρακτα.

Βρήκε δικηγόρο, έστειλε επιστολές στην Πρόνοια, τον πήγε στο Αιγινήτειο για εξετάσεις. Έφτασε μέχρι το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας ενώ αναζήτησε το παρελθόν του μέχρι και στα ορφανοτροφεία της Καλαμάτας και της Ηλείας.

«Ζήτησα από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Μεσσηνίας να μάθω ποιος χειρίζεται τον φάκελο με τα ονόματα των παιδιών που μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο Καλαμάτας. Έμαθα το όνομα του δικηγόρου ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ. Του στείλαμε φωτογραφίες του Πέτρου, κάλεσε όλα τα παιδιά και δυστυχώς δεν τον αναγνώρισε κανείς. Το ίδιο έκανα και με το ορφανοτροφείο Ηλείας. Δυστυχώς ούτε εκεί έχει μεγαλώσει», λέει σε επιστολή της.

Παρά τις απανωτές αρνητικές απαντήσεις που λάμβανε, η τότε 37χρονη γυναίκα δεν τα έβαζε κάτω. Συνέχισε να στέλνει επιστολές στις δημόσιες υπηρεσίες και τα νοσοκομεία.

«Η συμβολή σας σε αυτήν την προσπάθεια είναι ανεκτίμητη. Θα θέλαμε από τα αρχεία του νοσοκομείου να μας πείτε το έτος 1999 αν εισήχθη κανένας ασθενής στον οποίο διαγνώστηκε αμνησία. Πρέπει να πήρε εξιτήριο και να μην θυμόταν τίποτα. Το 1999 υπολογίζουμε να ήταν 18 με 19 χρονών και το μικρό του όνομα είναι Πέτρος».

Δεν σταματά εκεί. Τον πείθει να πάει στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης για δακτυλοσκόπηση. Αποτέλεσμα ο Πέτρος να περάσει τρείς ημέρες στο κρατητήριο.

«Επικοινώνησα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Μας έστειλε στην ΓΑΔΑ όπου έγινε αξιολόγηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που πήρανε από το Α.Τ. Κυψέλης. Έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα οικειοθελώς και το αποτέλεσμα ήταν να τον κρατήσουν 3 ολόκληρες μέρες στα κρατητήρια για εξακρίβωση στοιχείων και αφού είδαν ότι δεν έχει ποινικό μητρώο τον άφησαν ελεύθερο απαντώντας του ότι δεν είναι αρμόδιοι να τον βοηθήσουν».

«Δεν υπάρχει διάγνωση αμνησία»

Στις επιστολές της η σύντροφος του Πέτρου, που σήμερα είναι 51 ετών, εμφανίζεται ως μια γυναίκα που έχει πλήρη επίγνωση των γεγονότων. Σε αντίθεση με τον Πέτρο που έλεγε στο Live News πως έχει διαγνωστεί με αμνησία από δημόσιο νοσοκομείο, εκείνη έγραφε με απόλυτη σαφήνεια στις επιστολές πως στο Αιγινήτειο δεν υπήρξε καμία διάγνωση και ότι όλοι τον παρέπεμπαν σε ψυχίατρο.

«Στο Αιγινήτειο νοσοκομείο έκανε όλες τις οργανικές εξετάσεις σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα δεν είναι οργανικό αλλά ψυχολογικό. Η διάγνωση είναι «Αναφερόμενη Αμνησία» και συνίσταται εξέταση από ψυχίατρο. Στην ουσία δεν έκαναν καμία διάγνωση, απλά μας «ξεφορτώθηκαν». Ούτε εισαγωγή δεν ήθελαν να κάνουν. Κάναμε τελικά την εισαγωγή αλλά το νοσοκομείο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε δωρεάν περίθαλψη διότι είναι ανασφάλιστος. Ούτε καν η Πρόνοια δεν μπορούσε να βοηθήσει».

Η γυναίκα αυτή σήμερα δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Πέτρο Κουτσούκη. Το Live News επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί της, με την ίδια να αρνείται κατηγορηματικά να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα.


Πηγή