psyxikh dynamh.jpg
psyxikh dynamh.jpg

Πολλοί θεωρούν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι δείκτης πρόβλεψης της επιτυχίας και της ικανοποίησης από τη ζωή. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι πρόκειται για σημαντικό κομμάτι μιας έννοιας ακόμη μεγαλύτερης και πιο σημαντικής: της ψυχικής δύναμης.

Ψυχική δύναμη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στρες, τις πιέσεις και τις προκλήσεις της καθημερινότητας για να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Ψυχικά δυνατός είναι, στην ουσία, ο άνθρωπος που ρυθμίζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές.

Ψυχική ενδυνάμωση

Αν κάποιος θέλει, για παράδειγμα, να τονώσει τα πόδια του, πρέπει να επικεντρωθεί σε ασκήσεις που δυναμώνουν τους μυς των ποδιών, όπως ο τετρακέφαλος και οι γλουτιαίοι. Κάτι τέτοιο ισχύει και για το μέσα μας…

Αν θέλεις να ενισχύσεις την ψυχική σου δύναμη και να υπερνικάς τα εμπόδια της ζωής σαν πρωταθλητής, πρέπει πρώτα να «γυμνάσεις» τους παρακάτω «μυς»:

1. Σθένος

Το σθένος απαιτεί αποφασιστικότητα, επιμονή και κουράγιο.

Μας βοηθάει να:

  • Αποδίδουμε υπό πίεση.
  • Λύνουμε προβλήματα.
  • Μην πέφτουμε στο τρυπάκι της θυματοποίησης.
  • Βρίσκουμε το θάρρος να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες.
  • Κάνουμε δύσκολες, αλλά απαραίτητες, συζητήσεις.

Πολύ συχνά, ο κόσμος αδυνατεί να παραδεχθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, επινοεί διάφορες δικαιολογίες ή ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους και καθυστερεί ή αποφεύγει να βρει λύσεις. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ψυχικό σθένος κινούνται γρήγορα για να βρουν λύσεις, καταλαβαίνοντας πως οτιδήποτε άλλο είναι απλώς χάσιμο χρόνου που μπορεί και να επιδεινώσει το πρόβλημα

2. Αυτοπεποίθηση

Η σχέση μεταξύ της αυτοπεποίθησης και των επιτευγμάτων είναι αδιαμφισβήτητη.

Η οικοδόμηση και η διατήρηση της αυτοπεποίθησης μας:

  • Προετοιμάζει να δεχθούμε κριτική.
  • Ενθαρρύνει να ξεπεράσουμε το φόβο της αποτυχίας και να διαχειριστούμε την αυτοαμφισβήτηση.
  • Σταματά από το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και από το να αποζητάμε την επιβεβαίωση.
  • Δίνει την ώθηση να νικήσουμε το «σύνδρομο του απατεώνα»

Το ότι κάποιος έχει αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι πιστεύει πως είναι παντού ο καλύτερος, ούτε όμως πρέπει να κρύβει τα δυνατά του σημεία. Χάρη σε μία σωστή αξιολόγηση του εαυτού μας μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις και να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια όταν πρέπει.

3. Τόλμη

Οι μάχες κερδίζονται με τόλμη.

Η τόλμη είναι ένα πολύτιμο εφόδια που μας ωθεί να:

  • Πάρουμε έξυπνα ρίσκα.
  • Αγκαλιάσουμε την αλλαγή.
  • Ανακτήσουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης.
  • Αφήσουμε πίσω τους φόβους.
  • Ηγηθούμε των περιστάσεων.

Eάν κάποιος επιδιώκει έντονα να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων είναι πιθανό να χάσει το δρόμο του. Ωστόσο, τολμηροί ηγέτες εστιάζουν σε τρία πράγματα: τι μπορούν να προσφέρουν, ποιες συμπεριφορές πρέπει να αποφύγουν και τι κλίμα θέλουν να δημιουργήσουν γύρω τους (π.χ. επαγγελματισμό, αξιοπιστία, διαφάνεια, αυθεντικότητα κλπ.) και βάσει αυτών αποκτούν με φυσικό τρόπο των σεβασμό των άλλων.

4. Αποφασιστικότητα

Το συναίσθημα, η προκατάληψη και η μη πειθαρχημένη σκέψη είναι εχθροί της ορθής λήψης αποφάσεων.

Η αποφασιστικότητα βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και  μπορείτε να κερδίσετε το σεβασμό των άλλων. Αυτό σας βοηθά στη διαχείριση του στρες, ειδικά αν έχετε την τάση να αναλαμβάνετε πολλές υποχρεώσεις επειδή δυσκολεύεστε να πείτε όχι.

Όταν προσπαθεί κανείς να ευχαριστήσει τους πάντες είναι πολύ πιθανό να «θάψει» τα πιστεύω του και τον εαυτό του και να οδηγηθεί σε burnout. Απεναντίας, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι θέτουν υγιή όρια, τα οποία τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες, βρίσκοντας παράλληλα την ιδανική ισορροπία με τους άλλους.

Όταν η συμπεριφορά και οι αποφάσεις αλλάζουν απότομα χωρίς προφανή αιτία, δημιουργείται αβεβαιότητα και σύγχυση. Ωστόσο, οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι είναι ξεκάθαροι για τις προτεραιότητές τους και τις προσδοκίες τους από τους άλλους. Επίσης, κάνουν πάντοτε πράξη τις δεσμεύσεις τους.

5. Στοχοπροσήλωση

Οι δυσκολίες και τα λάθη έχουν πολλά να μας διδάξουν.

Θέτεις έναν σημαντικό για εσάς στόχο, αλλά προέκυψαν απρόσμενες δυσκολίες όπως το να ανατραπούν οι οικονομικές σου συνθήκες; Θες να παραμείνεις προσηλωμένος/η στο σκοπό σου, αλλά μια έκτακτη οικογενειακή κατάσταση, σε πήγε πίσω;

Όσο σημαντικό είναι να βρούμε τον στόχο μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν. Αρκεί να δούμε τη δυσκολία σαν εφόδιο και όχι σαν εμπόδιο και να έχουμε αν μη τι άλλο, υπομονή.


Πηγή