10 11.png
10 11.png

Ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος μίλησε στο MEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Το 2019 δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τρία χρόνια αργότερα θα αντιμετωπίζαμε μία τόσο τραυματική για τους θεσμούς εμπειρία. Σε προσωπικό επίπεδο έκανα το καθήκον μου, την μεγαλύτερη σημασία την έχουν οι θεσμοί», επεσήμανε εισαγωγικά.

«Ένιωσα θεσμική ανησυχία για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου»

Όσον αφορά τον Ισίδωρο Ντογιάκο ο κ. Ράμμος ανέφερε: «Με όλο τον σεβασμό στον θεσμό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και χωρίς να έχω καμία διάθεση πολεμική οφείλω να επισημάνω ότι όταν βγήκε η γνωμοδότηση τον Ιανουάριο του 2023 αισθάνθηκα μια δυσάρεστη έκπληξη και κυρίως μια θεσμική ανησυχία, δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Και πιστεύω ότι αυτή γνωμοδότηση την στιγμή που βγήκε με την διατύπωσή που είχε και το συμπέρασμα που είχε δημιουργούσε μεγάλο θεσμικό πρόβλημα».

«Η γνωμοδότη στην ουσία της ήταν εσφαλμένη. Ο κ. Εισαγγελεύς διατύπωσε την άποψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ΑΔΑΕ δεν μπορεί, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ελέγχους. Το κύριο για εμένα και για 20 συνταγματολόγους -που σπανίως ομονοούν κι εδώ ομονοήσαν- ήταν το θέμα που έθεσαν: μπορεί μια ανεξάρτητη αρχή να τίθεται υπό τις εντολές ενός οποιοδήποτε άλλου οργάνου;».

Και διευκρίνισε ο κ. Ράμμος: «Μία αρχή που εκ των προτέρων υπόκεινται σε αυτές τις δεσμευτικές επιταγές δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Δεν είπα εγώ ποτέ αυτό που λένε ότι ”πρόεδρος της ΑΔΑΕ θέλει να είναι υπεράνω του νόμου”.

«Δεν μπορεί να λειτουργεί μια αρχή υπό συνθήκες εκφοβισμού»

Ερωτηθείς ο πρόεδρος εάν το απόρρητο των επικοινωνιών είναι διασφαλισμένο απάντησε ότι «ο χρόνος θα δείξει, καθώς οι υποθέσεις αυτές είναι πολύπλοκες κι εμπλέκονται πολλοί φορείς».

Σε αυτό το σημείο προέκυψε και το ερώτημα «αν αφήνονται οι θεσμοί και οι εγγυητικές διαδικασίες του κράτους δικαίου να λειτουργήσουν απρόσκοπτες» με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει «αυτό ζήσαμε και με το θέμα της γνωμοδότησης και κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος -όχι ο Χρήστος Ράμμος προσωπικά – δημιούργησε πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να λειτουργεί μια αρχή υπό συνθήκες εκφοβισμού».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω νόμου σε μία Δημοκρατία»

Ο Χρήστος Ράμμος μιλώντας στην Αναστασία Γιάμαλη θέλησε να υπογραμμίσει: «Κατά τη γνώμη μου στην συνταγματική μας τάξη ουδείς είναι ανέλεγκτος, ουδείς είναι υπεράνω λογοδοσίας».

«Ζήτησα να ενημερώσω την Βουλή και μου είπαν κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος»

Για το ζήτημα των υποκλοπών και γιατί ο κ. Ράμμος δεν ενημέρωσε την Βουλή ή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα, τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξήγησε:

«Σκέφτηκα να ενημερώσω την Βουλή και συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λαμβάνοντας τη απάντηση ”κανείς δεν εμφανίζεται αυτόκλητος ενώπιον της Βουλής”. Την ίδια μέρα ενημέρωσα εγγράφως όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο Χρήστος Ράμμος δήλωσε πως νιώθει θλίψη και απογοήτευση «για όσους υποτίμησαν το ζήτημα των υποκλοπών». Χαρακτήρισε «αστειότητες, αν όχι γελοιότητες» τα όσα λέγονται περί στόχευσής του να πολιτευτεί και τόνισε πως «εγώ έκανα μόνο το καθήκον μου, τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο».


Πηγή