herbert kickl 600x400 1.jpg
herbert kickl 600x400 1.jpg

Στις χθεσινές εκλογές το αντιισλαμικό και φιλορωσικό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο ίδρυσαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρώην αξιωματικοί των Ναζί και των SS, κέρδισε με ποσοστό 29,2%.

Το κυβερνών κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έμεινε δεύτερο με 26,4% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κατέλαβαν την τρίτη θέση με 21%. Στο νέο κοινοβούλιο μπαίνουν επίσης οι φιλελεύθεροι NEOS και οι Πράσινοι.

Παρά την ηχηρή νίκη τους οι ακροδεξιοί, που ζητούν η Αυστρία να μετατραπεί σε «φρούριο» κατά της μετανάστευσης δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και θα δυσκολευτούν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς όλα τα μικρότερα κόμματα αποκλείουν κάθε συνεργασία.

Η κεντροδεξιά, που έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με την ακροδεξιά, δεν την αποκλείει ως πιθανό εταίρο, όμως λέει ότι δεν θα δεχθεί για πρωθυπουργό τον ηγέτη της.

«Πάντα έλεγα ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις υπεύθυνα με τον Χέρμπερτ Κικλ, έναν άνθρωπο που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας και εξακολουθώ να επιμένω σε αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, καγκελάριος Αυστρίας.

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων δεκάδες Αυστριακοί διαδήλωσαν κατά της ακροδεξιάς.

Γαλλία

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία ξεκίνησε η δίκη εναντίον της ηγέτιδας της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και άλλων εθνικιστών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομα χρηματοδοτήσεις για ανύπαρκτο προσωπικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004 μέχρι το 2016.

Αν καταδικαστούν, ενδέχεται τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως 10 ετών και αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν, κάτι που θα φρέναρε την υποψηφιότητα της Λε Πεν στις προεδρικές εκλογές το 2027.


Πηγή