LIVAMO.png
LIVAMO.png

Μέσα στη νύχτα, ισραηλινές δυνάμεις περνούν τα σύνορα και πατούν λιβανέζικο έδαφος. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου υποχωρούν.

«Έκτακτη είδηση αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. Ο στρατός μόλις ανακοίνωσε πως κάνει επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ, κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου», μεταδίδει το δελτίο του CNN.

Ο ισραηλινός στρατός μιλά για μια περιορισμένης κλίμακας και στοχευμένη χερσαία επιχείρηση. Αξιωματούχοι λένε πως το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση για μακροπρόθεσμη παρουσία στον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά μαχητικά σφυροκοπούν τα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Θα αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε επίθεση, είμαστε έτοιμοι. Εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να κάνουν χερσαία εισβολή, θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις της αντίστασης», δήλωσε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ.

Στη δημοσιότητα εικόνες από την προετοιμασία για τη χερσαία επιχείρηση

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει στη δημοσιότητα τις εικόνες με τους στρατιώτες να προετοιμάζονται για την χερσαία επιχείρηση.

Πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο νότιο Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών. 95 μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες.

Το Ισραήλ περιμένει και την απάντηση του Ιράν για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Νασράλα αλλά και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγορεί το καθεστώς της Τεχεράνης πως κρύβεται πίσω από κάθε ανοικτό μέτωπο κατά του Ισραήλ. Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι.

Σε μήνυμα του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνεται προς τον λαό του Ιράν.

«Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ. Δεν υπάρχει πουθενά που δεν θα πάμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας και τη χώρα μας. Κάθε στιγμή που περνάει, το καθεστώς φέρνει εσάς… τον ευγενή περσικό λαό, πιο κοντά στην άβυσσο».

«Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε», λέει ο Μπάιντεν

Απαντώντας στην ερώτηση:

«Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή ίσως κάνει μια χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο. Ανησυχείτε για αυτό; Πώς νιώθετε για τα σχέδιά τους;».

Ο Τζο Μπάιντεν είπε:

«Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν πάντως είπε πως έχει πειστεί, όπως και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιόαβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ.

Και προειδοποίησε το Ιράν πως θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες αν επιτεθεί.


Πηγή