matia paidion.jpg
matia paidion.jpg

Το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν διασφαλίζει την προστασία των παιδικών ματιών. Ορισμένα LED, που βρίσκονται κυρίως σε λούτρινα παιχνίδια, ενδέχεται να επηρεάσουν τον αμφιβληστροειδή και να διαταράξουν τους βιολογικούς ρυθμούς των παιδιών. Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν την επιθυμία να επανεξεταστούν οι κανόνες ασφαλείας.

Λούτρινα παιχνίδια, κούκλες, ταμπλέτες σχεδίασης, φορτηγά, σβούρες και φωτεινά επιτραπέζια παιχνίδια: ορισμένα από αυτά περιέχουν LED που εκπέμπουν μπλε φως. Αυτό το φως μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή και να διαταράξει τους βιολογικούς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, αν τα μάτια των παιδιών εκτίθενται σε αυτό το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Τα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτούς τους κινδύνους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES), υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των LED στην όραση.

Μετά από αίτημα του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, η υπηρεσία αξιολόγησε την πρόσφατη έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου για την ασφάλεια των ηλεκτρικών παιχνιδιών, η οποία ανανεώθηκε το 2020.

Μετά την αξιολόγηση του νέου πρωτοκόλλου για την επαλήθευση της ασφάλειας των ματιών των παιδιών που χρησιμοποιούν παιχνίδια με LED, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η αναθεωρημένη έκδοση δεν διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που προστατεύουν τα μάτια των παιδιών».

Για να προστατευθούν τα παιδιά από αυτούς τους κινδύνους, η ANSES επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να περιορίζεται η έκθεση σε μπλε ή λευκά LED και να αποφεύγονται τα φωτεινά παιχνίδια δύο ώρες πριν από τον ύπνο, προκειμένου να μην διαταράσσεται ο βιολογικός τους ρυθμός και να μπορούν να αποκοιμηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ


Πηγή