7 3.png
7 3.png

Στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου βρίσκεται η Μέση Ανατολή. Μετά το μπαράζ των πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν την προηγουμένη Τρίτη, το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι πρόκειται να προβεί σε αντίποινα, χωρίς όμως να καταλήξει αν θα είναι στρατιωτικά ή όχι.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, μίλησε στην εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο αγώνας του Ισραήλ κατά της τρομοκρατίας στον Λίβανο, στη Συρία, στη Γάζα θα μπορούσε να τελειώσει με μια απάντηση στο Ιράν, είπε:

«Το Ιράν που είναι η κινητήρια δύναμη όλης της τρομοκρατικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή αποφάσισε χθες για δεύτερη φορά να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ. Με αυτή την επίθεση δείχνει ότι είναι οι υποστηρικτές και οι υπερασπιστές του άξονα του τρόμου στη Μέση Ανατολή. Ήταν μια στρατηγική επίθεση, η δεύτερη στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ, δεν κρίνουμε από την αποτυχία του, απέτυχε. Θα πρέπει να απαντήσουμε σε μια τέτοια επίθεση. Ωστόσο μας ενδιαφέρει να τερματίσουμε την επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Πέρασαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων, σε διαφορετικές πόλεις και σε πολλαπλά επίπεδα, υπάρχει πιθανότητα για μια πολιτική λύση ή η λύση μπορεί να έρθει μόνο με την εξάλειψη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ; Δεν νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την ορολογία της εξάλειψης όταν μιλάμε για τη Χεζμπολάχ, πρέπει να μιλάμε για δραματική υποβάθμιση της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ είναι ο στρατός του τρόμου που ανέλαβε τον έλεγχο ενός κράτους, του Λιβάνου. Έχει πολιτική επιρροή στον Λίβανο και στρατιωτική επιρροή στο Λίβανο. Ο Λίβανος είναι ένα κράτος που έχει αποδειχθεί είτε εντελώς ανίκανο είτε πλήρως συνένοχο για τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ».


Πηγή