matia.jpg
matia.jpg

Ως μια διαδομένη ψυχική ασθένεια, η οποία ταλαιπωρεί περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η κατάθλιψη είναι ετερογενής και πολυδιάστατη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), πάνω από το 5% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από κατάθλιψη.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 2025 η μείζονα κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας, μετά τις ισχαιμικές καρδιοπάθειες. Η έγκαιρη ανίχνευση, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα…

Τώρα, χάρη σε πρωτοποριακή έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens, το smartphone σας μπορεί σύντομα να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό των πρώτων προειδοποιητικών σημάτων της ψυχικής νόσου, με μια ματιά!

Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ανιχνεύουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Προηγούμενες έρευνες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν επανειλημμένα δείξει πώς τα αντανακλαστικά και οι αντιδράσεις της κόρης του ματιού μπορούν να συσχετιστούν με καταθλιπτικά επεισόδια», αναφέρουν οι ερευνητές.

Στην ουσία, μέσω της κάμερας αναλύουν δεδομένα από τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου μας.

Η ομάδα έκανε «ένα σπουδαίο πρώτο βήμα προς ένα μικρό, φθηνό και εύχρηστο διαγνωστικό εργαλείο». Τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο ACM International Conference on Mobile Human-Computer Interaction (MobileHCI) στην Αυστραλία.

Ιατρικό τσεκ-απ με μια selfie

Φαντάσου να κάνεις το καθιερώμενο τσεκ απ σου απλά κοιτάζοντας σε μια ειδική κάμερα. Δεν θα υπάρχουν βελόνες, ούτε αίθουσες αναμονής – μόνο γρήγορη και εύκολη ενημέρωση για την υγεία σου.

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν ένα εργαλείο που εξετάζει τα θερμικά μοτίβα στο πρόσωπό μας. Αυτά τα θερμικά μοτίβα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τα επίπεδα κυτταρικής λειτουργίας του οργανισμού μας ή ακόμη και να αναδείξουν ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τα άτομα με κατάθλιψη, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η σχέση αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μπορεί η κατάθλιψη να συνδέεται με μεταβολικές διεργασίες που παράγουν επιπλέον θερμότητα ίσως, ή να συνδέεται με βιολογικές λειτουργίες που δεν λειτουργούν σωστά. Ή μπορεί να υπάρχει μια κοινή αιτία, όπως το ψυχικό στρες ή η φλεγμονή που επηρεάζει τόσο τη θερμοκρασία του σώματος όσο και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

«Ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τη θερμική απεικόνιση του προσώπου σε κλινικά περιβάλλοντα, καθώς διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση ασθενειών», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.


Πηγή