misthoi 1.jpg
misthoi 1.jpg

Έρχονται νέες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι μισθοί των εργαζομένων του δημοσίου τομέα θα συνδεθούν από τον Απρίλιο του 2025 με την αύξηση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί στα 870 ευρώ μεικτά από 830 μεικτά που είναι σήμερα και ο στόχος είναι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027. Από την εξέλιξη αυτή θα επηρεαστούν αυτόματα προς τα πάνω οι τριετίες αλλά και πολλά επιδόματα.

Η σύνδεση του κατώτατου μισθού με τον αλγόριθμο

Πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει ο αλγόριθμος που θα καθορίζει από το 2027 τον επαρκή νομοθετημένο μισθό και το ημερομίσθιο και που θα προκύπτει από το άθροισμα:

  • του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη Τιμών Καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20%
  • της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, και
  • το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ουσιαστικά ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα  θα συνδέεται από το 2027  με αλγόριθμο. Υπενθυμίζεται δε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να  ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027

Τι ισχύει για το Δημόσιο

 Ενώ όσον αφορά στον τρόπο που θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι μισθοί των εργαζομένων του Δημοσίου τομέα επισημαίνεται πως αναμένεται να υπάρξει μια ετήσια μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως σχεδόν του 3,9% με 4% από το 2025 για διάστημα 3 ετών προκειμένου ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να ανέλθει στα 950 ευρώ (το 2027) μαζί με τον κατώτατο μισθό. Αυτό μεταφράζεται πως θα δοθεί μια μηνιαία αύξηση της τάξεως σχεδόν του 33 ευρώ στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως κλιμακίου.

Με πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους θα ωφεληθούν χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου διότι το 2025 θα ισχύσουν τα εξής:

  • Θα διευρυνθεί το επίδομα  επίτευξης στόχων
  • Θα αυξηθεί κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2025 η αποζημίωση των νυχτερινών των ενστόλων. Η ωριαία αποζημίωση θα αυξηθεί στα 3,33 ευρώ ανά ώρα από  τα 2,77  ανά ώρα που είναι σήμερα.
  • Θα δοθεί μια μηνιαία ενίσχυση της τάξεως των 200  ευρώ με 600 ευρώ σε γιατρούς που θα πάνε σε προβληματικές και σε άγονες περιοχές. Το μέτρο αφορά 3.300 γιατρούς του ΕΣΥ.

 

 

 


enikonomia.gr