2024 10 06T215328Z 864715120 RC29FAAI8JH4 RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS LEBANON 1200x800 1 1024x683.jpg
2024 10 06T215328Z 864715120 RC29FAAI8JH4 RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS LEBANON 1200x800 1 1024x683.jpg

Ισχυρές εκρήξεις και πυκνά σύννεφα καπνού στη συνοικία Ντάχια, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν σε υποδομές της Χεσμπολάχ, στη συνοικία Ντάχια, όπου χτυπάει η καρδιά των επιχειρήσεων της Χεσμπολάχ, αλλά και στις οδούς από όπου μεταφέρουν λαθραία όπλα από τη Συρία, στην περιοχή των συνόρων.

Τέλος, στην Κοιλάδα Μπεκάα, όπου έχουν τις μεγάλες στρατηγικές αποθήκες όπλων και εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλη απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ σήμερα.

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ο διοικητής του αρχηγείου της Χεζμπολάχ

Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό ο Διοικητής του Αρχηγείου της Χεσμπολάχ, Σουχάιλ Χουσείν Χουσεϊνί.

Ήταν μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της τρομοκρατικής ομάδας, με κρίσιμο ρόλο στις μεταφορές όπλων από το Ιράν και στην Χεζμπολάχ .

Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ έγινε και πάλι στόχος επιθέσεων με ρουκέτες από την Χαμάς, που αν και πολιορκημένη στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει επικίνδυνη.

Το Ισραήλ από το πρωί εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις από 7 διαφορετικά μέτωπα. Η Χαμάς από το Νότο εξαπέλυσε τουλάχιστον δύο φορές ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Σχεδίαζαν ισχυρό μπαράζ επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ σήμερα. Απέτυχαν, αλλά φαίνεται πως διαθέτουν ακόμη ισχυρές δυνάμεις.

Πρόβα χερσαίας επιχείρησης

Το Ισραήλ ανέπτυξε και τέταρτη μεραρχία στο Νότιο Λίβανο, την 146 εφεδρική μεραρχία πεζικού και τεθωρακισμένων. 15.000 Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται πλέον στην περιοχή του δυτικού τομέα του Νοτίου Λιβάνου.

Από χθες το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους του Λιβάνου να απομακρυνθούν από όλο το μήκος των παραλίων της χώρας, προετοιμάζοντας ενδεχομένως και ναυτική επιχείρηση.

Σκότωσαν τον «Γέροντα της Ειρήνης»

Νεκρός μέσα στο σπίτι του στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης βρέθηκε ο Ζιαντ Αμπου Χαλίλ, ο γέροντας σύμβολο της προσπάθειας ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην ίδια γή, τον ίδιο τόπο.

Ο Αμπού Χαλίλ έμπαινε μπροστά στους Ισραηλινούς στρατιώτες για να προστατέψει με το σώμα του νεαρούς παλαιστινίους που τους πετούσαν πέτρες. Γινόταν όμως ανθρώπινη ασπίδα και για τους στρατιώτες του Ισράηλ ώστε να μην τους πυροβολήσουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Τα πλάνα αυτά, από το 2017 έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του και τελικά τη ζωή του.

Όχι πλήγμα στα πυρηνικά

Επικαλούμενη ανώτατες και καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα New York Times, κάνει την εκτίμηση πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν , τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Θα επικεντρωθεί σε στρατιωτικές βάσεις, σε στόχους πληροφοριών και ηγεσίας. Το αμερικανικό Πεντάγωνο προτρέπει τον Νετανιάχου να επιλέξει την διπλωματική οδό, κυρώσεις, αλλά και σαμποτάζ.


Πηγή