doukas.jpg
doukas.jpg

Για το debate

Αρχικά, αναφέρθηκε στο debate μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή.

«Νομίζω θα γίνει την Παρασκευή, ελπίζω, και είναι πολύ σημαντικό. Ανοιχτός διάλογος, δημόσιος διάλογος. Στη δική μου λογική είναι απαραίτητο γιατί είναι πάρα πολύ κρίσιμη διαδικασία, μια ιστορική κάλπη, έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να σηκώσει ανάστημα και πιστεύω ότι το δίλημμα είναι πολύ δυνατό: στασιμότητα ή αλλαγή».

«Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής του debate, λέει ότι «μπήκε μια θεματική ξεχωριστή» για τα καθημερινά προβλήματα, «ήθελα να μπει, δεν το καταφέραμε, και για τον πρωτογενή τομέα. Είναι 5 χρόνια τώρα, έχουμε αλλάξει 5 υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπό ευρωπαϊκή και διεθνή επιτήρηση. Έχουν αλλάξει 5 διοικήσεις. Δεν μπορούν να κάνουν ακόμα υπολογισμούς και ζητάνε τα λεφτά πίσω, οι αγρότες είναι σε απόγνωση και ερημώνει συνολικά η ύπαιθρος. Έχουμε φτάσει στο σημείο να υποβαθμίζουμε την ύπαιθρο και τους αγρότες και να εισάγουμε από παντού ό,τι υπάρχει με όρους στριφνούς και δύσκολους. Θέλει μια αναδιάταξη ο αγροτικός τομέας».

Για τα ποσοστά

Σχετικά με τις ψήφους που συγκέντρωσε ανά την Ελλάδα, ο κ. Δούκας σημειώνει:

«Όλα με προβληματίζουν, είναι νούμερα τα οποία λαμβάνουμε υπόψιν. Στην Αθήνα ήταν επίσης δύο υποψήφιοι που ήταν μπροστά μου οι οποίοι έχουν ρίζες μεγάλες, ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου. Είναι άλλη κάλπη οι δημοτικές εκλογές και άλλη η ιστορία αυτή που έχουμε μπλέξει».

«Είμαι δήμαρχος 9 μήνες και παλεύουμε, προσπαθούμε να αλλάξουμε σελίδα. Είναι μικρό το διάστημα για να μπορέσει να αποτυπωθεί η προσπάθεια που κάνουμε, αλλά εγώ εκτιμώ ότι είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στο ΠΑΣΟΚ γενικά και είναι στα αστικά κέντρα. Ποια είναι η κατανομή των υποψηφίων επί μέρους στα αστικά κέντρα είναι ένα θέμα, αλλά το πιο κρίσιμο είναι ότι είναι πολύ χαμηλή συνολικά η προσέγγιση στα αστικά κέντρα. Αυτό για να αλλάξει χρειάζεται μια μεγαλύτερη καθετότητα στα θέματα, στις ανισότητες, στα πολύ μεγάλα προβλήματα με την αγοραστική αδυναμία. Να μπορέσουν να απευθυνθούν με ξεκάθαρο τρόπο στον πολύ κόσμο που ζει στην Αθήνα ο οποίος έχει τρομερές ανάγκες», λέει.

Όσο για το τι θα κάνει αν εκλεγεί πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ;

«Χρειάζεται να πούμε κάποιες ξεκάθαρες πολιτικές για να μειώσουμε τις πολύ μεγάλες ανισότητες. Το πρώτο είναι να ενισχύσουμε πάρα πολύ το εισόδημα, να μιλήσουμε ξανά για τη σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τον κόσμο της εργασίας. Όλη η Ευρώπη μετράει αγοραστική δύναμη και εμείς έχουμε αγοραστική αδυναμία».

Για τις επιθέσεις που δέχεται ως δήμαρχος της Αθήνας, επισημαίνει:

«Η προσπάθεια αυτή που γίνεται, ό,τι λέμε να δημιουργείται θέμα, είναι μια προσπάθεια η οποία δημιουργεί μια λάσπη που μπορεί να σου αφήσει και σένα σημάδια. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου είχαν στηθεί κάμερες για να βρούνε ποντίκια στο Σύνταγμα και περίμεναν να βγουν τα ποντίκια και ήταν 2 – 3 μέρες εκεί. Είχε γίνει μια πλημμύρα και με κατηγόρησαν ότι δεν καθάρισα ένα φρεάτιο, που εκεί δεν έχει φρεάτιο».

Για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ

«Είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο να συνδεθούμε με τον κόσμο που στήριξε όλες τις υποψηφιότητες και να διασφαλίσουμε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη τα οποία έχουν πολύ ωραίες ιδέες, και η Άννα Διαμαντοπούλου που έχει μιλήσει για την ψηφιοποίηση και πώς η νέα τεχνολογία μπαίνει ως μέσο αλλά όχι ως σκοπός για να ενισχύσει στην ποιότητα ζωής. Έχει κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την παιδεία που έχουν μεγάλη σημασία. Και ο Παύλος Γερουλάνος με το πρόγραμμα ‘Αναγέννηση’».

«Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη και μπήκαμε σε αυτήν την περιπέτεια διότι πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει άμεσα ανάστημα και όχι να γυρίσουν την πλάτη οι πολίτες. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει με ενότητα να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι στα προβλήματα για να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και τις δράσεις στα αστικά κέντρα που ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη δυσκολία», λέει ο ίδιος.

«Το πιστεύω βαθιά ότι το αίτημα της αλλαγής είναι πάρα πολύ ισχυρό. (…) Δε μίλησα εγώ για διαγραφές και μετά για ενότητα. Εγώ έλεγα από την αρχή ότι πρέπει όλοι μαζί, ούτε επίσης πρέπει μεταξύ μας να λέμε ότι υπάρχουν τυχοδιώκτες, αλαζόνες, πρίγκιπες και φευγάτοι. Όλοι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για το ΠΑΣΟΚ να το δυναμώσουμε. Νομίζω ότι έχουμε μια τελευταία ιστορική ευκαιρία για να το ενισχύσουμε και παίρνουμε όλοι την ευθύνη, την πήρα και εγώ, και θα ήθελα μετά από 6 μήνες να είμαστε με ένα ΠΑΣΟΚ με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, μια ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και όχι να συζητάμε πάλι τα ίδια. Ο κόσμος της κεντροαριστεράς δε θα μας περιμένει μια ζωή, δεν έχουμε χρόνο».

Για τον γάμο του

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, μίλησε για τον γάμο του.

«Θα παντρευτούμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος αμέσως μετά τις εκλογές, στη Θήβα».

«Δεσμεύομαι δημόσια», είπε αστειευόμενος.


Πηγή