3 11.png
3 11.png

H μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της Φλόριντα βρίσκεται σε εξέλιξη, 6 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους.

Σε λίγες ώρες θα χτυπήσει ο σούπερ τυφώνας «Milton» , κατηγορίας 5, πανίσχυρος και θανατηφόρος πολύ χειρότερος, λένε οι μετεωρολόγοι από τον τυφώνα Κατρίνα, που είχε καταστρέψει τη Νέα Ορλεάνη πριν από 20 χρόνια.

«Είναι κυριολεκτικά καταστροφικό. Σας λέω χωρίς καμία δραματοποίηση. Αν επιλέξετε να μείνετε στις περιοχές που εκκενώνονται, θα πεθάνετε», προειδοποίησε ο Τζέιν Κάστορ, δήμαρχος Τάμπα.

Με ειδικά γραφήματα οι μετεωρολόγοι περιγράφουν την απερχόμενη καταστροφή

Οι μετεωρολόγοι στο Weather Channel περιγράφουν τις καταστροφές που θα προκαλέσει ο τυφώνας-γίγας για να πείσουν τον κόσμο να φύγει άμεσα:

«Φανταστείτε αυτό, 1 μέτρο νερό να φτάνει μέχρι εδώ. Η άνοδος του νερού θα είναι αιφνιδιαστική, είναι πιά πολύ αργά για εκκένωση.
Αυτοκίνητα θα αρχίσουν να επιπλέουν από εδώ κι από εκεί και άλλα ογκώδη αντικείμενα, θα χτυπάνε τα πάντα με μεγάλη δύναμη.
Επαναλαμβάνω, δεν είναι πιά δυνατή η εκκένωση με τέτοια δύναμη καταιγίδας. Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιοχές το νερό θα ξεπεράσει το 1 μέτρο. Φανταστείτε 2 μέτρα νερό. Θα πλημμυρίσουν εντελώς οι πρώτοι όροφοι των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Ο μόνος τρόπος να γλιτώσετε είναι να ανεβείτε στους ψηλότερους ορόφους».

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, σε κάποιες περιοχές θα έχει περισσότερα από 2 μέτρα νερό.Φανταστείτε λοιπόν η πλημμύρα να φτάσει στα 3 μέτρα, ίσως και περισσότερο. Πρακτικά, από αυτό δεν επιβιώνεις. Σας παρακαλώ, ακολουθείστε τις εντολές των τοπικών αρχών όταν σας ζητούν να απομακρυνθείτε».

«Ζήτημα ζωής ή θανάτου»

Θα είναι ο τυφώνας του αιώνα προειδοποιούν οι επιστήμονες και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάϊντεν κάλεσε τους κατοίκους της Φλόριντα να φύγουν αμέσως. Θα ζήσετε ή θα πεθάνετε τους είπε.

«Εκκενώστε τώρα, τώρα, τώρα…Θα έπρεπε ήδη να έχετε απομακρυνθεί. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν υπερβάλω , είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μποτιλιάρισμα 50 χιλιομέτρων

Από χθες εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν, στους αυτοκινητόδρομους ατελείωτες ουρές. Το μποτιλιάρισμα φτάνει τα 50 χιλιόμετρα.

Κάποιοι ίσως δεν προλάβουν, δεν βρίσκουν βενζίνη, σχεδόν 1.300 πρατήρια έχουν ξεμείνει από καύσιμα, κάποιοι δεν βρίσκουν πού να πάνε.

«Πήγα σε πέντε βενζινάδικα. Δεν έχουν βενζίνη. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι μποτιλιαρισμένοι. Τελειώνει η βενζίνη, δεν έχουμε πουθενά να πάμε, τα ξενοδοχεία είναι φίσκα», περιέγραψε κάτοικος της Τάμπα.

Το «τείχος του νερού»

Οι περισσότερες περιοχές της Τάμπα, της Σαρασότα και του Φορτ Μέγιερς, των πόλεων που βρίσκονται στην πορεία του τυφώνα, είναι ακριβώς στην επιφάνεια της θάλασσας.

Οι ισχυροί άνεμοι του «Milton» αναμένεται να υψώσουν ένα Τείχος Νερού που μπορεί να φτάσει και τα 4,5 μέτρα.

Στο στενό άνοιγμα και στα ρηχά νερά του Κόλπου της Τάμπα τα κύματα θα ξεσπάσουν στην στεριά σαν τσουνάμι, η Τάμπα, μία πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων, θα θαφτεί κάτω από τα νερά, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας του ΜΙΤ, Κέρι Εμάνουελ.

«Θα υποβαθμιστεί σε κατηγορία τυφώνα 4 μέχρι αύριο το πρωί αλλά θα έχει ακόμη ανέμους 250 χιλιομέτρων/ώρα. Στις 8 το βράδυ οι άνεμοι θα φτάνουν τα 210 χιλιόμετρα/ώρα. Θα φτάσει στην στεριά περίπου ανάμεσα στα μεσάνυχτα και 2 τα ξημερώματα. Αν και ο ”Milton” ενδέχεται να εξασθενίσει πριν φτάσει στην ξηρά, το ”Τείχος του Νερού” δεν θα πέσει. Αυτή η άνοδος της στάθμης του νερού είναι η πιο επικίνδυνη για τη ζωή και προβλέπεται πως σε κάποιες περιοχές το νερό θα φτάσει τα 4,5 μέτρα. Πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά στην περιοχή», ανέφερε ο καθηγητή Μετεωρολογίας του ΜΙΤ.

Το «τέρας» από το διάστημα

Αστροναύτες από τον διεθνή δορυφορικό σταθμό κατέγραψαν το μέγεθος και την έκταση του τυφώνα «Milton». Ακόμη και από το διάστημα μοιάζει θηριώδης.

Μία ομάδα μετεωρολόγων πέταξε μέσα στο κέντρο του τυφώνα για να καταγράψει την ισχύ και την πορεία του. Το αεροπλάνο κλυδωνιζόταν σαν φτερό στον άνεμο.

Η Φλόριντα, που ετοιμάζεται για βιβλική καταστροφή, είχε πληγεί πριν από 2 εβδομάδες από τον ισχυρό τυφώνα Ελέν, όπου 230 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ερείπια σπιτιών και συντρίμμια είναι ακόμη στους δρόμους.

Συναγερμός για σαρκοφάγο βακτήριο μετά τις πλημμύρες

Επιπλέον, οι υγειονομικές αρχές σήμαναν συναγερμό για το σαρκοφάγο βακτήριο «vibrio vulnificus», το οποίο αναπτύσσεται στα νερά της πλημμύρας και μπορεί να προκαλέσει νεκρωτική περιτονίτιδα.

Οι επιδημίες μπορεί να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κι από τον τερατώδη τυφώνα «Milton».

Δάκρυσε ο μακροβιότερος τηλεοπτικός μετεωρολόγος στη Νότια Φλόριντα

Ο Τζον Μοράλες, ο μακροβιότερος τηλεοπτικός μετεωρολόγος στη Νότια Φλόριντα, εμφανίστηκε ζωντανά στο NBC6 για να ενημερώσει σχετικά με τον τυφώνα, που αναβαθμίστηκε σε κατηγορίας 5 και έβαλε τα κλάματα.

«Είναι ένας απίστευτος, απίστευτος, απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει (η πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας) κατά 50 μιλιμπάρ σε 10 ώρες.
Συγνώμη, αυτό είναι απλά…φρικτό», δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Προσομοίωση του τυφώνα «Milton»

Το τμήμα γραφικών του MEGA δημιούργησε μία προσομοίωση του πώς θα χτυπήσει ο γίγας – τυφώνας «Milton».


Πηγή