6335096.jpg
6335096.jpg

Ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο περίμενε με ανυπομονησία τον σπουδαίο αγώνα με την Αγγλία στο “Wembley Stadium”, για την 3η αγωνιστική του Nations League. Ωστόσο, όλα τα όμορφα συναισθήματα μετατράπηκαν σε στεναχώρια, θλίψη και θρήνο μετά το άκουσμα της είδησης του θανάτου του παίκτη του Παναθηναϊκού. Ενός ενεργού μέλους της Εθνικής Ομάδας, ο οποίος αν δεν αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμού θα βρισκόταν στο Λονδίνο μαζί με την υπόλοιπη αποστολή.

Κάπως έτσι, ο πιο σημαντικός αγώνας της χώρας μας την τελευταία διετία, μοιάζει παντελώς ασήμαντος. Μπροστά στην ίδια τη ζωή, τίποτα δεν έρχεται καν κοντά. Πόσο μάλλον μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω βέβαια, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του θα κληθούν να κάνουν το καθήκον τους, έστω στη σκιά αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης (9/10), οι διεθνείς μας θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια, σε ένδειξη πένθους για τον χαμό του 31χρονου συμπαίκτη τους.

Αγωνιστικά, πέρα από το γόητρο, μιας και τα «Τρία Λιοντάρια» είναι από τις κορυφαίες ομάδες της Γης, υπάρχει και η ουσία, η οποία είναι η πρώτη θέση και ο προβιβασμός στη League A. Τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μετρούν από δύο νίκες (απέναντι σε Φινλανδία και Ιρλανδία) χωρίς να δεχθούν γκολ και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα θα παλέψουν ως το τέλος για την κορυφή.

Μόλις πριν από τρεις μήνες η Αγγλία αγωνίστηκε στον τελικό του EURO 2024, ενώ έφτασε ως στα προημιτελικά του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από την άλλη πλευρά, η ελληνική ομάδα παρουσιάζει εξαιρετικό αμυντικό πρόσωπο επί ημερών Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της, όπως αποδεικνύει το απαραβίαστο της εστίας της στα τέσσερα τελευταία επίσημα παιχνίδια της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ύστερα από 18 ολόκληρα χρόνια, καθώς είχαν τεθεί αντιμέτωπες για τελευταία φορά σε έναν φιλικό αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ» στις 16 Αυγούστου 2006, που έληξε με ευρεία νίκη των «τριών λιονταριών» (4-0). Ως προς το τι συμβαίνει στα παιχνίδια των δύο ομάδων, η παράδοση είναι σαφέστατα ευνοϊκή για τους Άγγλους που παραμένουν αήττητοι σε 9 αγώνες τα τελευταία 50 χρόνια. Η ελληνική ομάδα νίκησε σε έναν φιλικό στην Φινλανδία το 1952 και μια συνάντηση για το Προολυμπιακό τουρνουά του 1964, ως Μεγάλη Βρετανία. Από τότε η Εθνική γνώρισε επτά ήττες και δύο ισοπαλίες, ενώ το 2-2 στο «Ολντ Τράφορντ» το 2001 είναι το μοναδικό παιχνίδι όπου σκόραρε η Ελλάδα στο έδαφος της Αγγλίας.

Σε ότι αφορά το τακτικό κομμάτι, ο Γιοβάνοβιτς εστίασε στις προπονήσεις της εβδομάδας στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ θα είναι έκπληξη αν δεν επιλέξει σχηματισμό 4-2-3-1. Ο Παυλίδης θα αντικαταστήσει τον τραυματία Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης, ενώ ο Μασούρας θα παίξει στο δεξί «φτερό» και ο Τζόλης στο αριστερό. Από εκεί και ύστερα ο προβληματισμός του Σέρβου τεχνικού έγκειται για δυο θέσεις στο χώρο του κέντρου, τις οποίες διεκδικούν οι Κουρμπέλης, Σιώπης, Μάνταλος και Ζαφείρης.

Ως προς την Αγγλία τώρα, οι νίκες τον Σεπτέμβριο ήρθαν χωρίς τους Κόουλ Πάλμερ, Τζουντ Μπέλινγχαμ και Φιλ Φόντεν. Το εκπληκτικό ξεκίνημα του Πάλμερ στη σεζόν με την Τσέλσι μπορεί να τον οδηγήσει μπροστά από τους άλλους δύο στη θέση Νο10, την οποία υπηρέτησε εξαιρετικά ο Τζακ Γκρίλις τον περασμένο μήνα. Ο Κάιλ Γουόκερ επέστρεψε, αλλά ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ θα διατηρήσει τη θέση του στο δεξί μπακ, αφού εντυπωσίασε στους αγώνες με Ιρλανδία και Φινλανδία. Ο επιθετικός της Τότεναμ, Ντόμινικ Σολάνκε, επέστρεψε στην αποστολή μετά από σχεδόν επτά χρόνια απουσίας.

Με τον Χάρι Κέιν να κουβαλάει μαζί του ένα χτύπημα από τα παιχνίδια με την Μπάγερν Μονάχου, η πόρτα της ενδεκάδας θα μπορούσε να ανοίξει είτε για τον Σολάνκε είτε για τον Όλι Γουότκινς. Ο αμυντικός της Άστον Βίλα, Έζρι Κόνσα, αποσύρθηκε από την ομάδα λόγω τραυματισμού, μαζί με το δίδυμο της μεσαίας γραμμής Μόργκαν Γκιμπς-Γουάιτ και Κόμπι Μάινο. Ο εξτρέμ της Τσέλσι, Νόνι Μαντουέκε, τραυματίστηκε στο πόδι στην ισοπαλία (1-1) του περασμένου σαββατοκύριακου με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, αλλά κατάφερε να είναι σε καλή κατάσταση.

Διαιτητής έχει οριστεί από την UEFA ο άπειρος Ιταλός Αντρέα Κολόμπο. Η αναμέτρηση θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ σε απευθείας σύνδεση με το Λονδίνο.//Α.




ertsports.gr