7 10.png
7 10.png

Αυτό είναι το αποτέλεσμα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Milton». Η περιοχή Μανασότα Κι ήταν στο επίκεντρο, σπίτια διαλύθηκαν συθέμελα.

Παντού υπάρχουν διαλυμένα κτίρια.

Οι εικόνες από αέρος στην Φλόριντα, ένα 24ωρο μετά από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα, αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.

Στην Τάμπα, στη Σαρασότα και στο Φορτ Μάιερς, λίγα σπίτια έχουν μείνει όρθια, σε κάποιες συνοικίες. Σκάφη παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους και τα κύματα και βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά από την θάλασσα.

Δραματικές περιγραφές των κατοίκων

Όσοι γλίτωσαν από τη μανία της φύσης, περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

«Το νερό έφτασε μέχρι τη μέση μου. Έπεσα και άρχισα να ουρλιάζω. Τότε ένας κύριος βγήκε από το σπίτι του και με τράβηξε μέσα. Δεν με γνώριζε καν και το όνομά του είναι Ρόι. Ρόι, θέλω να σε ευχαριστήσω που μου έσωσες τη ζωή! Παραλίγο να πεθάνω!».

Η ακτοφυλακή εντόπισε έναν άντρα, να παλεύει για τη ζωή του, επάνω σε ένα ψυγείο στη μέση της θάλασσας. Έστειλε σήμα κινδύνου, όταν η βάρκα του έμεινε ακυβέρνητη από τα πελώρια κύματα.

Στην Τάμπα, ο σερίφης και οι βοηθοί του εντόπισαν ένα 14χρονο αγόρι μέσα στο νερό, μέχρι τον λαιμό! Τον πλησίασαν με τη βάρκα τους και έδωσαν τέλος στην αγωνία του.

«Μας έκανε νόημα. Οι περισσότεροι μας κάνουν σινιάλο. Αυτός κουνούσε υστερικά τα χέρια του. Πήγαμε κοντά του. Ήταν κυριολεκτικά σαν σκηνή από την ταινία «Ναυαγός». Πιάστηκε από πάνω μας για να σωθεί».

Οι διασώστες απεγκλώβισαν 135 ηλικιωμένους, από γηροκομείο, που μέσα σε λίγα λεπτά, πλημμύρισε από τα ορμητικά νερά. Επιστρατεύουν αμφίβια οχήματα από γειτονιά σε γειτονιά. Μέχρι στιγμής, χίλιοι άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από το τρομακτικό φαινόμενο

Κάτοικοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους, δυσκολεύονται να πιστέψουν πως οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγη ώρα.

Τουλάχιστον 38 ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν την κομητεία Σαιντ Λούσι. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάτω από τα χαλάσματα των σπιτιών τους. Η αστυνομία έλαβε 900 κλήσεις από κατοίκους μέσα 90 λεπτά, τη νύχτα του τυφώνα.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, σύμφωνα με τον, έως τώρα, απολογισμό.

Δυόμισι εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα. Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο δίκτυο ύδρευσης.

Οι Αρχές επισημαίνουν πως θα χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες για να υποχωρήσουν τα νερά, στις πληγείσες περιοχές.


Πηγή