katwtatos misthos 1.jpg
katwtatos misthos 1.jpg

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αλλάξει ο νόμος για τις αυξήσεις  στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και ο τρόπος  με τον οποίο θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός με την ενσωμάτωση της  Κοινοτικής Οδηγίας.

Σε κάθε περίπτωση θα αλλάξει το 2026 και το 2027 η διαδικασία  αύξησης των μισθών με βάση τις προτάσεις της επιτροπής ενώ ο διάλογος για τον προσδιορισμό θα ξεκινά τον Ιούνιο και θα καταλήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Από το 2028 θα υπάρξει ο μαθηματικός τύπος για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Ενώ από την 1η Ιουνίου του 2025 θα υπάρξει διάλογος για τον προσδιορισμό του κατώτατου ως εξής:

  • Έως τις 25 Σεπτεμβρίου κάθε έτους θα υπάρχουν προτάσεις για την αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.
  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης  και  θα τίθεται υπόψη της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης.
  • Έως τις  31 Οκτωβρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν στο ΚΕΠΕ οι γνώμες των δύο αυτών επιτροπών και όλος ο φάκελος με τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συνταχθεί  το Πόρισμα της Διαβούλευσης σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή.
  •  Έως τις  25 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί το Πόρισμα της Διαβούλευσης και μετά αυτό θα αποσταλεί στον πρόεδρο του ΟΜΕΔ προκειμένου να διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Έως τις 30 Νοεμβρίου θα αποστείλει το πόρισμα από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Εν συνεχεία οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών θα εισηγηθούν στο υπουργικό συμβούλιο τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό και το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο  και μετά αυτοί θα εκδώσουν την απόφαση για τον καθορισμό του μισθού του επόμενου έτους.

Μάλιστα σύμφωνα με τις  αλλαγές, η διαμόρφωση των κατώτατων αποδοχών θα προκύπτει από το άθροισμα:

α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και

β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο

 


enikonomia.gr