SPITI 2.jpg
SPITI 2.jpg

«Ανοίγει» η πλατφόρμα που θα επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την διπλάσια επιδότηση, από αυτή που ισχύει σήμερα, για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα «τρέξει» η σχετική ρύθμιση, προκειμένου να «ενημερωθεί» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ ώστε να υποβληθούν αιτήσεις από όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με την αυξημένη επιδότηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βεβαίως και εκείνοι που έχουν υποβάλλει ήδη αιτήσεις με την υπάρχουσα πλατφόρμα θα λάβουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν στη νέα αυξημένη επιδότηση. Με άλλα λόγια, τα αναδρομικά αυτά αφορούν όσους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα όπως «τρέχει» σήμερα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που καθορίστηκαν με δεδομένο τον διπλασιασμό της επιδότησης και θα καταβληθούν ως διαφορά των ποσών που προκύπτουν μετά την αύξηση.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα και τι αλλάζει

Η ενίσχυση μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» χορηγείται σε εκείνους, οι οποίοι προχωρούν σε ανακαίνιση των κενών διαμερισμάτων τους με στόχο να αναζητήσουν μισθωτές.

Σήμερα μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω- Νοικιάζω» της ΔΥΠΑ ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να λάβει ποσό που αγγίζει τα 4.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει εργασίες ανακαίνισης «κενού» ακινήτου, ώστε να το «ρίξει» και πάλι στην αγορά.

Ειδικότερα, το ανώτερο ποσό επιδότησης που μπορεί να λάβει κάποιος μέσω του «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» σήμερα διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών που θα κάνει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου για την ανακαίνιση της κενής κατοικίας του με όριο τις 10.000 ευρώ.

Εντούτοις, αποφασίστηκε η επιδότηση να ανέβει στο 60% της δαπάνης και να διαμορφώνεται στα ανώτερά της επίπεδα στα 8.000 ευρώ για ανακαίνιση κόστους μέχρι 13.330 ευρώ.

Με άλλα λόγια το ποσό της επιδότησης διπλασιάστηκε.

Έτσι, επειδή το πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και κάποιοι έχουν λάβει τα χρήματα, αυτοί θα πάρουν αναδρομικά τα επιπλέον ποσά. Τις επόμενες ημέρες το σύστημα θα «ενημερωθεί» και θα αποδέχεται αιτήσεις με τα νέα ενημερωμένα ποσά της ενίσχυσης.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μια σειρά από δαπάνες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν κατοικίες που σήμερα είναι κενές, με τη δέσμευση ότι θα τις εκμισθώσουν τουλάχιστον για μια τριετία.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος

Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα ακίνητο με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε προϋποθέσεις:

  • Οι δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.
  • Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • Οι δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
  • Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

Ενδεικτικά, στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες.

Επίσης, προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.


enikonomia.gr