filodwrima 3.jpg
filodwrima 3.jpg

Θεσπίζεται από εδώ και στο εξής αφορολόγητο όριο στα φιλοδωρήματα των εργαζομένων, σύμφωνα με ενημέρωση σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάλιστα σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, ως αφορολόγητο όριο ορίζονται τα 300 ευρώ ανά μήνα καθώς με την νέα τεχνολογία των POS υπήρχε φορολόγηση ολόκληρου του ποσού τους. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα τα φιλοδωρήματα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα, θα υπάρξουν δικλείδες προκειμένου να μην μπορεί να μειώσει ο εργοδότης τον μισθό του εργαζόμενου αντικαθιστώντας τον με τα φιλοδωρήματα. Κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στην εστίαση. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

Μια από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι και ο τρόπος φορολόγησης του φιλοδωρήματος.

« Αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Καταρχάς, η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων ισχύει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Αυτή προβλέπει ότι τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου.

Η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά στη θέσπιση μιας δίκαιης και ισορροπημένης διάταξης που προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1 η Νοεμβρίου 2024. Παράλληλα, για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα:

Σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών»

 

 


enikonomia.gr