dasikoi xartes 1.jpg
dasikoi xartes 1.jpg

Έχουν εξεταστεί από τον Απρίλιο και έπειτα περισσότερες από 79.000 ενστάσεις για την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Μάλιστα σύμφωνα με την  εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”  oι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στους δασικούς χάρτες ξεπέρασαν τις 330.000, ενώ έως σήμερα είναι αξιοσημείωτος ο αριθμός που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία- οι ιδιοκτήτες να μένουν με δεμένα χέρια και να μην μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν την περιουσία τους έως ότου εξεταστεί η περίπτωσή τους.

Ειδικότερα, είχαν υποβληθεί αρχικά 334.938 αντιρρήσεις (συμπεριλαμβανομένων και των πρόδηλων σφαλμάτων), οι οποίες αφορούσαν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” δείχνουν πως μέχρι και τον Ιούλιο ο αριθμός των αντιρρήσεων που δεν είχαν εξεταστεί ήταν στις 219.766 ενστάσεις (χωρίς τα πρόδηλα) – με πηγές να διευκρινίζουν πως ο αριθμός καθημερινά αλλάζει, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται συνεχώς εκδικάσεις υποθέσεων.

Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και Κρήτης που είχαν ρεκόρ ενστάσεων, αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου.

Εννέα κατηγορίες

Τα σφάλματα διαχωρίζονται σε 9 κατηγορίες, σύμφωνα με την αγρονόμο – τοπογράφο – μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή και αφορούν σε:

  • Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα. Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σε αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.
  • Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών. Να μην περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση από ένα κτήμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.
  • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα). Για παράδειγμα, να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.
  • Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης). Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κ.λπ).
  • Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών. Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στον χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.
  • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων. Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στον δασικό χάρτη.
  • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.
  • Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες), που δημιουργούνται επί ιδιωτικών γεωργικών εκτάσεων, με σκοπό την υλοτομία, τη διακίνηση και εμπορία δασικών προϊόντων.
  • Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη. Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως το να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κ.λπ.

Πόσες αντιρρήσεις κατατέθηκαν και πού

Οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είχαν υποβληθεί

  • στην Αττική (28.552),
  • ακολουθούσαν τα Χανιά (20.818),
  • μετά τα Ιωάννινα (17.305),
  • η Λακωνία (15.478)
  • και τη σκυτάλη έπαιρναν η Λάρισα,  η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.

 

50% σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα 

Σε… ικανοποιητικό βαθμό (τείνουν προς το 50%) οι επιθεωρήσεις Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας. Αντίθετα, οι περιοχές που τείνουν προς ολοκλήρωση εξέτασης είναι οι επιθεωρήσεις Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Προτεραιότητα στα πρόδηλα σφάλματα

Ήδη από τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των αντιρρήσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε εγκύκλιο ώστε να δοθεί προτεραιότητα στα πρόδηλα σφάλματα. Αφορά δηλαδή σε αιτήματα που έχουν λανθασμένη αποτύπωση του χαρακτήρα εκτάσεων ιδιοκτησίας πολιτών και φορέων στον δασικό χάρτη και έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα του ιστορικού και του πρόσφατου ορθοφωτοχάρτη.

Όπως εξήγησε  στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος, «από το Πάσχα και μετά οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα υποθέσεις».

Το ΥΠΕΝ προχώρησε στην προτεραιοποίηση των πρόδηλων σφαλμάτων για να επιτυγχάνεται αφενός η πρόοδος των εργασιών για την ολική κύρωση του δασικού χάρτη εντός των δεδομένων προθεσμιών και, αφετέρου, με την υλοποίησή τους επί του υποβάθρου του δασικού χάρτη να αποτελούν οδηγό και εργαλείο για την κρίση της Επιτροπής σε όμορες σε αυτές αντιρρήσεις, στο επόμενο στάδιο εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος υποβάλλονται ατελώς τόσο ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο όσο και αυτοπροσώπως στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.

Σε σχέση με τα δικαιολογητικά για τη διόρθωση του χάρτη λόγω πρόδηλου σφάλματος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει: σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών, συμβόλαιο της ιδιοκτησίας, το Ε9, φωτοτυπία ταυτότητας, συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87 και έγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, πράξη χαρακτηρισμού, βεβαίωση μηχανικού για κτίσμα προ του 1955 κ.λπ.).

 

 


enikonomia.gr