katanalosi proteinis.jpg
katanalosi proteinis.jpg

Η πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα κορεσμού σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επηρεάζει θετικά ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως η λεπτίνη και η γκρελίνη.

Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απώλειας βάρους, επιτρέποντας στο σώμα να καίει λίπος αντί για μυϊκή μάζα. Η πρωτεΐνη επίσης επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διακυμάνσεων της γλυκόζης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε επιθυμίες για ανθυγιεινές τροφές και υπερφαγία. Έτσι, περιορίζονται οι πιθανότητες να επιλέξει κανείς σνακ με υψηλή θερμιδική αξία.

Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες βασίζονται κυρίως σε κρέας και αυγά. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η διατροφή ενδέχεται να μην είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία όσο νομίζουμε. Μια πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ αποκάλυψε ότι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών στην καθημερινή διατροφή μπορεί να συνδέεται με καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη αποκάλυψε έναν πολύπλοκο μοριακό μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο η κατανάλωση διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες μπορεί να ενισχύσει την ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων που συμμετέχουν στη δημιουργία αθηροσκληρωτικής πλάκας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών. Η αθηροσκλήρωση είναι μια καρδιοαγγειακή πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη σκληρύνση και στένωση των αρτηριών λόγω της συσσώρευσης πλάκας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι δίαιτες που περιέχουν περισσότερα από 22% των ημερήσιων θερμίδων από πρωτεΐνες μπορεί να επιταχύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της πάθησης.

Ο Dr. Babak Razani, ανώτερος και συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ανέφερε ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης στη διατροφή με σκοπό τη βελτίωση του μεταβολισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αρτηριών μας.

Η μελέτη αμφισβητεί την αντίληψη ότι η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως η διατήρηση της μυϊκής μάζας και η απώλεια βάρους. Επιπλέον, τονίζει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών από ζωικές πηγές μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επίσης, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που θεωρείται υγιής για τον οργανισμό, αναλύοντας διαιτητικούς παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Ιδιαίτερα για άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και αγγειακών προβλημάτων, είναι κρίσιμο να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στην πρόσληψη πρωτεϊνών.


Πηγή