2024 10 18T135337Z 330633312 RC2ESW9XMG8U RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS ENDGAME 1024x712.jpg
2024 10 18T135337Z 330633312 RC2ESW9XMG8U RTRMADP 5 ISRAEL PALESTINIANS ENDGAME 1024x712.jpg

Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στην ισοπεδωμένη Ράφα το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Εντοπίζουν τρεις ένοπλους και μπαίνουν σε ένα ερειπωμένο σπίτι για να οργανώσουν το σχέδιο δράσης τους. Ακολουθεί ανταλλαγή πυρών.

Οι στρατιώτες στέλνουν drone για να εντοπίσει τους ένοπλους που έχουν βρει καταφύγιο σε ένα άδειο κτίσμα. Βλέπουν στον δεύτερο όροφο έναν άνδρα που κάθεται σε μια πολυθρόνα, τραυματισμένος στο χέρι από την ανταλλαγή πυρών που είχε προηγηθεί. Δεν έχουν ιδέα πως έχουν μόλις εντοπίσει τον νούμερο ένα καταζητούμενο του Ισραήλ, τον αρχηγό της Χαμάς και εγκέφαλο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, Γιαχίγια Σινουάρ.

Παρακολουθούν από μακριά τη στιγμή που ένα άρμα μάχης ρίχνει όλμους και κατεδαφίζει το κτίριο με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή άγνωστο άντρα.

Θρίλερ με τον θάνατο του Σινουάρ

Οι New York Times κάνουν λόγο για πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του Σινουάρ, κυρίως γύρω από την ακριβή στιγμή του θανάτου του.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως σκοτώθηκε από το πλήγμα με τους όλμους που δέχτηκε το κτήριο στο οποίο βρισκόταν. Όμως, κορυφαίος ισραηλινός ιατροδικαστής στο Τελ Αβίβ που εξέτασε τη σορό αναφέρει πως ο αρχηγός της Χαμάς σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Η αιτία θανάτου είναι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι. Είχε μια σφαίρα στο κεφάλι του και υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Έχει κι άλλα τραύματα τραύματα.
Αλλά η αιτία θανάτου είναι το τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι», ανέφερε ο ιατροδικαστής.

Σε αυτές τις φωτογραφίες διακρίνεται και ο οπλισμός που φέρεται να είχε πάνω του ο Σινουάρ όταν σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Channel 12» κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε βρέθηκε και η αλληλογραφία του. Μεταξύ των επιστολών ήταν γράμματα που αντάλλασσε με τον 10χρονο γιο του.

Σε ηχογραφημένο του μήνυμα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιοτολάχ Αλί Χαμενεί διαμήνυσε ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν σημαίνει το τέλος της Χαμάς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως η σορός του Σινουάρ μπορεί να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για την επιστροφή των ομήρων της Χαμάς.

Ο πιθανότερος ίσως διάδοχος του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς στην Γάζα αποκλείει κάθε συζήτηση αν δεν προηγηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο θάνατος του Σινουάρ σημαίνει το τέλος σε ένα ανθρωποκυνηγητό που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Από την 7η Οκτωβρίου που εκτελέστηκε το φονικό σχέδιο του κατά του Ισραήλ.

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με την ηγεσία της Χαμάς

Χτες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Χαμάς, Μοχάμεντ Ισμαήλ Νταρουίς και μέλη του Πολιτικού Γραφείου, λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης, Γαχία Σινουάρ, σε ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχε και ένας από τους υποψήφιους για αρχηγός της οργάνωσης

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν η τελευταία κατάσταση στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο Χακάν Φιντάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα κατά της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα.


Πηγή