1 κιλό μύδια
5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
3 κουτ.σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κούπα ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
Αλάτι-πιπέρι
Μισή κούπα λευκό κρασί
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κούπες ρύζι
Λίγες κλωστές σαφράν
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα μύδια και πετάμε όσα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν όταν είναι κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι
Σοτάρουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό
Ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε
Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί και τα μύδια
Κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 2-3 λεπτά
Μεταφέρουμε τα μύδια σε ένα μπολ και πετάμε όσα δεν άνοιξαν
Κρατάμε τη σάρκα τους και μερικά κελύφη για γαρνίρισμα
Πετάμε το σκόρδο από τη σάλτσα και τη διατηρούμε ζεστή
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το σαφράν
Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι
Προσθέτουμε τα μύδια και σερβίρουμε
Το μυδοπίλαφο κοκκινιστό είναι έτοιμο