shutterstock 2316615709.jpg
shutterstock 2316615709.jpg

Η καθημερινή ζωή μπορεί να γεμίζει τους περισσότερους από εμάς με άγχος και στρες. Οι γρήγοροι ρυθμοί σήμερα επιταχύνουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας ενώ δεν έχουμε τη δυνατότητα να χαλαρώνουμε και να ξεκουραζόμαστε αρκετά. Θα πρέπει, όμως, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω μας, να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας, επιδιώκοντας μια συνειδητή ζωή.

Ένα από τα μυστικά για να πλησιάσουμε αυτόν το στόχο είναι να είμαστε παρόντες στη στιγμή και στο τώρα με όλες τις αισθήσεις μας. Ο διαλογισμός μπορεί να σας κατευθύνει προς αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές χρειάζεται δέσμευση και χρόνο. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος που μπορεί να μας προσφέρει τα ίδια οφέλη.

Το άγγιγμα έχει τα ίδια οφέλη με τον διαλογισμό

Ο Susman, υποψήφιος διδάκτορας στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, δοκίμασε τη θεωρία του σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Behavior Research and Therapy. Σύμφωνα με αυτή, προσπάθησε να ανακαλύψει εάν μια γρήγορη στιγμή αγγίγματος με συμπόνοια προς τον εαυτό μας θα μπορούσε να έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις προς την ψυχική μας υγεία, όπως ο διαλογισμός.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι έστω και 20 δευτερόλεπτα αγγίγματος με συμπόνια προς τον εαυτό μας, οδηγούν σε σημαντική μείωση τους άγχους, ενίσχυση της ευγενικής συμπεριφοράς  και βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Τα οφέλη ήτα μεγαλύτερα για εκείνους που έκαναν πράξη αυτά τα 20 δευτερόλεπτα αγγίγματος και αυτοφροντίδας καθημερινά.

Η βάση της συγκεκριμένης μελέτης βρίσκεται σε μια έρευνα του 2021, η οποία εκτελέστηκε από Γερμανούς ερευνητές. Και σε αυτή την περίπτωση, 20 δευτερόλεπτα αγγίγματος με συμπόνια προς τον εαυτό μείωσαν τα επίπεδα κορτιζόλης του ατόμου.

το άγγιγμα που μειώνει το στρες

Η πιο πρόσφατη μελέτη μέτρησε πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους οι φοιτητές, οι οποίοι είναι απασχολημένοι με το Πανεπιστήμιο, την εργασία και δραστηριότητες. Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να παρακολουθήσουν ένα βίντεο σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του αγγίγματος ή του χτυπήματος με το δάχτυλο.  Οι φοιτητές έκαναν μία από τις δύο ασκήσεις για 20 δευτερόλεπτα την ημέρα για ένα μήνα και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους ευεξία.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι άλλαξαν τα συναισθήματα προς τον εαυτό τους από το πρώτο κιόλας άγγιγμα. Μετά από ένα μήνα καθημερινού αγγίγματος αυτοσυμπόνιας, οι φοιτητές ανέφεραν ακόμα πιο υψηλά επίπεδα συμπόνιας για τον εαυτό τους, λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ψυχική υγεία σε σχέση με εκείνους που εκτελούσαν το «finger tapping».

Πώς να εξασκήσετε το άγγιγμα κατά του στρες

Σίγουρα, το να αγγίζετε για λίγα λεπτά τον εαυτό σας με συμπόνια και τρυφερότητα θα σας κάνει καλό, θα σας ανακουφίσει και θα σας αποφορτίσει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η καθημερινή πρακτική δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία, ειδικά σε περιπτώσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ξεκινήστε από σήμερα, μια στιγμή που θα είστε χαλαροί και κάπου άνετα, να δώσετε στον εαυτό σας ένα άγγιγμα με φροντίδα. Αν αυτό συμβεί και μετά από μια δύσκολη κατάσταση, ένα λάθος, έναν τσακωμό, κάτι που σας στενοχώρησε κ.λπ., θα παρατηρήσετε αμέσως τις αλλαγές στο σώμα σας, το οποίο θα έχει σφιχτεί μετά από οτιδήποτε δύσκολο. Τοποθετήστε το ένα χέρι στη καρδιά και το άλλο στην κοιλιά σας, αγκαλιάστε τον εαυτό σας με τα χέρια σας, χαϊδέψτε τα μαλλιά σας κ.ο.κ. Ακολουθήστε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά. Μπορείτε να ψιθυρίσετε ή να επαναλάβετε από μέσα σας και κάποιες επιβεβαιώσεις ή φράσεις που έχετε ανάγκη να ακούσετε.

Δώστε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να γίνει ο καλύτερός σας φίλος με αφορμή αυτή την ολιγόλεπτη και εύκολη πρακτική. Θα σας είναι ωφέλιμο για όλη τη ζωή σας.


Πηγή