tekmiria 1 1.jpg
tekmiria 1 1.jpg

Το λογαριασμό της Εφορίας αμφισβήτησε το 0,26% των ελευθέρων επαγγελματιών που φορολογήθηκε για το 2023 με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ. Οι παραπάνω ζήτησαν από την Εφορία να  τους διενεργηθεί  τακτικός έλεγχος, προκειμένου να  αποδειχθεί ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό. Διευκρινίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμήρια, δεν θα απαλλαγούν  από την υποχρέωση κανονικής καταβολής του φόρου που τους βεβαιώθηκε στη βάση των τεκμηρίων.

Ωστόσο εάν η ΑΑΔΕ αποδεχθεί ότι έχει γίνει με λανθασμένο τρόπο ο υπολογισμός του φόρου  τότε θα γίνει επανεκκαθάριση του  και η καταβολή των μηνιαίων δόσεων θα πρέπει να γίνεται  κανονικά.

Οι αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων

Επίσης επισημαίνεται πως μεταξύ των  700.000 ελευθέρων επαγγελματιών, αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων αποδεχόμενοι πλήρη έλεγχο έχουν υποβάλλει 1.037 φορολογούμενοι. Ο αριθμός αυτός δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες διότι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  θα είναι ανοιχτή έως τις 16 Νοεμβρίου μόνο για μέλη Νομικών Προσώπων  που έχουν απλογραφικά βιβλία. Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο 0,14% περιορίζεται το ποσοστό των αμφισβητιών εάν ληφθεί υπόψη ότι δικαιολογείται απόλυτα η ένσταση 686 περιπτώσεων καθώς υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι όπως: νοσηλεία, στρατιωτική θητεία  αλλά και άλλοι ουσιαστικοί λόγοι που οδήγησαν σε μειωμένη απασχόληση το 2023. Η

Η αποχή των ελευθέρων επαγγελματιών από την αμφισβήτηση των τεκμηρίων συνδέεται με το ότι όσοι ζητούν έλεγχο από την Εφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Εφορία θα περάσει από  “κόσκινο” τα εισοδήματα τους και την περιουσιακή τους κατάσταση σε βάθος πενταετίας και  υπάρχει ο κίνδυνος να επιβληθούν επιπλέον φόρο και πρόστιμα στους παραπάνω.

Ο έλεγχος για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ζητήσουν από την Εφορία να διενεργήσει τον  έλεγχο  για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα εάν θεωρούν ότι αδικούνται αλλά μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο φόρος εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών  ήταν αυξημένος 440 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία της  εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό συνέβη μετά την ενεργοποίηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φόρου. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πέρασαν στη δεύτερη θέση της κλίμακας των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο δηλωθέν εισόδημα 13.091 ευρώ. Η πρώτη θέση εξακολουθεί να ανήκει στους μισθωτούς με μέσο εισόδημα 16.470 ευρώ αλλά οι δεύτεροι μέχρι πέρυσι συνταξιούχοι, πέρασαν στην τρίτη θέση με μέσο εισόδημα 13.333 ευρώ.

 


enikonomia.gr