Capture 228.jpg
Capture 228.jpg

Υλοποιήθηκαν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν.

Σήμερα Σάββατο και αργία για τους Ισραηλινούς –η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα έχει απογειώσει τουλάχιστον για τα δύο πρώτα κύματα, τουλάχιστον 100 αεροσκάφη, F-16, F-15, F-35 αλλά και drones και πλήττει κυρίως στρατιωτικούς στόχους στον Λίβανο αλλά και στην Συρία.

τα περισσότερα εξ αυτών πέταξαν μέχρι το Ιράν και μαζικά εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ οι οποίοι χτύπησαν στόχους μέσα αλλά και γύρω από την Τεχεράνη, και σε άλλες πόλεις στα δυτικά του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάσταση, προσπάθησαν να απαντήσουν, απογειώθηκαν κάποια αεροσκάφη της ιρανικής ΠΑ χωρίς να καταφέρουν ωστόσο καταφέρει κάτι ουσιώδες.

Υπήρξε και προσπάθεια από την πλευρά του Ιράν να χτυπήσει με παρεμβολές τα GPS προκειμένου να δυσκολέψει την πτήση των Κρουζ προς τους στόχους χωρίς επιτυχία.

Από την επίθεση χτυπήθηκαν στρατιωτικοί στόχοι του Ιράν αλλά και κάποια ραντάρ αεράμυνας. Ο Εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινών Εν. Δυνάμεων προχώρησε σε ένα κλασικό πολεμικό ανακοινωθέν.

Δεν έχει χτυπηθεί πυρηνικός στόχος και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αντίδραση των ΗΠΑ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ ήταν να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον περίμεναν αυτή την επίθεση, την οποία και επιβεβαίωσαν, χωρίς ωστόσο να σχολιάσουν οτιδήποτε περισσότερο.

Οι  ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία αμερικανική εμπλοκή στο χτύπημα.

Ο Μπάιντεν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να χτυπηθούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή πυρηνικά.

Ιράν: Δεν χτυπήθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Ο ιρανικές πήγες ανακοίνωσαν ότι δεν έχει χτυπηθεί το πολύ μεγάλο διυλιστήριο που υπάρχει στην Τεχεράνη.

Οι ιρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από αυτή την επίθεση.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα έρθει αντιμέτωπο με ανάλογη δράση αναλαμβάνει εναντίον του Ιράν.

Το Ιράν φαίνεται πως προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίθεση ωστόσο έχει κλείσει τον εναέριο χώρο τους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η επίθεση κατά του Ιράν

Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιράν ολοκληρώθηκε μετά από 3 κύματα αεροπορικών επιδρομών.

Οι επιθέσεις σύμφωνα με πηγές  είχαν στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν.

Υποδομές κατασκευής πυραύλων & εγκαταστάσεις αεράμυνας «χτύπησαν» οι Ισραηλινοί

όπως αναφέρει το Ισραήλ όλα τα αεροσκάφη που επανδρώθηκαν για την επίθεση, γύρισαν με ασφάλεια στην βάση του. Επλήγησαν κυρίως υποδομές κατασκευής πυραύλων, που αποτελούσαν απειλή για το Ισραήλ, εγκαταστάσεις αεράμυνας αντιαεροπορικών πυραύλων.

Πιθανότατα να σημειώθηκαν και καταρρίψεις μαχητικών αεροσκαφών που σηκώθηκαν για να αποτρέψουν τους ισραηλινούς.


Πηγή