Niki Keramews 1 5.jpg
Niki Keramews 1 5.jpg

Νομοθετική ρύθμιση για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θα καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη Βουλή.

Όπως επεσήμανε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” «με νομοθετική διάταξη που καταθέτουμε με τον υφυπουργό κ. Τσακλόγλου και το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες διορθώνουμε τη στρέβλωση που υπάρχει στην ΕΑΣ. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια που αυξάνουμε τις συντάξεις, παρατηρείται το οξύμωρο φαινόμενο σε περιπτώσεις όπου η αύξηση στη σύνταξη οδηγεί τον συνταξιούχο σε διαφορετικό κλιμάκιο, να έχουμε τελικά μείωση. Η αρχιτεκτονική της διάταξης που σχεδιάζουμε προβλέπει ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην έχει κανείς μείωση και να επωφελούνται πλήρως της αύξησης ».

Και συνέχισε λέγοντας πως θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει ότι «όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να επωφελούνται πλήρως της αύξησης οι συνταξιούχοι».

Οι κλίμακες της ΕΑΣ

Πάντως όπως όλα δείχνουν θα αλλάξουν και οι κλίμακες τις ΕΑΣ.  Όπως είπε η κ. Κεραμέως με την αύξηση της τάξεως του 2,5% που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο του 2025  η ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας θα επιβάλλεται από τα 1.435 ευρώ (αντί για 1.400 ευρώ), της δεύτερης από τα 1.742,5 ευρώ (αντί των 1.700 ευρώ), της τρίτης κλίμακας από τις 2.050 ευρώ (αντί των 2.000 ευρώ) κ.ο.κ.. 

Με τη νέα τιμαριθμοποιημένη κλίμακα, ένας συνταξιούχος που από τα 1.395 ευρώ θα φτάσει στα 1.429,87 ευρώ με την αύξηση που θα πάρει τον Δεκέμβριο, απαλλάσσεται πλήρως από την ΕΑΣ, ενώ, αν δεν άλλαζε η κλίμακα, θα είχε κράτηση 29,87 ευρώ. Αντίστοιχα ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 1.680 ευρώ και με την αύξηση θα διαμορφωνόταν στα 1.722 ευρώ θα μείνει στην κράτηση 3%, ενώ χωρίς την αλλαγή της κλίμακας θα πλήρωνε 6%. Μεταξύ άλλων  η κ. Κεραμέως τόνισε πως ο νέος μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό μπορεί να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ο πίνακας 

Η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” παραθέτει παρακάτω τον πίνακα με τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις:

Για τον κατώτατο μισθό

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί το 2027  ο κατώτατος μισθός πάνω από τα επίπεδα των 950 ευρώ.  «Είναι γεγονός ότι ύστερα από αρκετό καιρό, η πορεία της οικονομίας μας είναι σταθερά ανοδική και αυτό αποτυπώνεται τόσο στους αναπτυξιακούς δείκτες όσο και στους δείκτες που αφορούν την απασχόληση. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, η ανεργία ήταν στο 18%, ενώ φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 10%, στο 9,5%. Τα θετικά οικονομικά δεδομένα έχουν επιτρέψει την πολύ σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 σήμερα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που θα εφαρμοστεί για ετήσιες αυξήσεις, ώστε το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ, αυξημένος κατά 46% σε σχέση με το 2019. » απάντησε. 
«Όταν αναλάβαμε το 2019, η ανεργία ήταν στο 18%, ενώ φέτος έχει πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 10%, στο 9,5%», συμπλήρωσε.

Ενώ όσον αφορά στο εάν ο νέος μηχανισμός για τον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είπε πως «η Επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει συγκεκριμένες φάσεις σταδιακής εφαρμογής της νέας προτεινόμενης διαδικασίας, με εφαρμογή του μαθηματικού τύπου ειδικά από το 2028. Ο μαθηματικός αυτός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, θα λαμβάνει υπ’ όψιν αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το προτεινόμενο μοντέλο λαμβάνει υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά. Μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση ενός νέου δείκτη που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό ειδικά για το κατώτερο 20% των εισοδηματικών κατηγοριών των νοικοκυριών με προσαρμοσμένο «καλάθι» για τον υπολογισμό της ακρίβειας. Σημειωτέον ότι η εισοδηματική αυτή κατηγορία του κατώτερου 20% δαπανά κατά προσέγγιση 55% του εισοδήματός της σε τρόφιμα, στέγη και ενέργεια (ενώ οι υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες δαπανούν χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους), συνεπώς ο προσαρμοσμένος δείκτης για το 20% θα συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μισθού ».

«Στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να στηρίζει τους εργαζομένους. Συνεπώς, ναι, ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, αν έχουμε υψηλές τιμές και υψηλή παραγωγικότητα. Στο σημείο αυτό να επαναλάβω ότι, σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα, ο μισθός θα μπορεί μόνο να αυξάνεται, καθώς, ακόμη και σε περίπτωση δυσμενών οικονομικών στοιχείων, δεν θα μειώνεται. Άρα, αυτό που συζητάμε είναι το πόσο και πώς θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από το 2028 έχοντας ως βάση τα 950 ευρώ» τόνισε με έμφαση.

Για την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων

Τέλος ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει  «κούρεμα» στην προσωπική διαφορά των συνταξιούχων προκειμένου  να μηδενιστεί πιο γρήγορα. «Η προσωπική διαφορά προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου, βρίσκονται δηλαδή σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά, όπως γνωρίζετε, εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του Νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Ήδη σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων η προσωπική διαφορά έχει μηδενισθεί και λαμβάνουν κανονικά αύξηση στη σύνταξή τους. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί και βρίσκει τρόπους για να στηριχθούν και οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και σύνταξη έως 1.600 ευρώ θα λάβουν και φέτος τον Δεκέμβριο έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ, όπως συνέβη και πέρυσι » απάντησε.

«Η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της και επιστρέφει στην κοινωνία ως «κοινωνικό μέρισμα» το όφελος από τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Ήδη, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου, οι συντάξεις, ύστερα από 12 χρόνια, θα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 13% τα έτη 2023 έως 2025 » συμπλήρωσε. 

 

 


enikonomia.gr