Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.
Αρχικά μίλησε για τις καταγγελίες περί εξαφάνισης ονομάτων από λίστες, και αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος.
«Δυστυχώς επικρατεί μια αναστάτωση για τις λίστες των μελών ανά τοπική οργάνωση μελών, γιατί υπάρχουν πολλά που ψήφισαν πέρσι, που δεν βρίσκουν το όνομά τους στις λίστες, μέλη που γράφτηκαν μέσω του iSURIZA, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν. Μετά τις αντιδράσεις μας μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γραφτεί μέσω iSURIZA. Παροτρύνω τον κόσμο ειδικά τον νεότερο κόσμο, να πάει και να ψηφίσει, να μην αποθαρρυνθεί. Υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας για να ενημερωθεί ο κόσμος αλλά δεν απαντάνε στις κλήσεις. Αλλιώς μπορούν να επικοινωνήσουν με μας και να προβούν σε καταγγελίες. Εμείς έχουμε 35 γραμμές και είναι όλες κατειλημμένες», ανέφερε αρχικά ο Στ. κασσελλακης.
«Δεν προκάλεσα την πρόταση μομφής»
Είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα έως τώρα;
«Είμαι ικανοποιημένος έως τώρα, δεν μου αρέσει όμως η αντιμετώπιση των δυο στρατοπέδων, δηλ. ο Στέφανος και όλοι απέναντί του. Δεν θεωρώ τους Συνέδρους κομπάρσους. Θεωρώ ότι στο μέλλον πρέπει να συζητήσουμε το πως θα είναι πιο παραγωγικά τα συνέδρια. Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι κάνουμε ένα ολόκληρο συνέδριο για να αποκλειστεί ένας άνθρωπος. Αν δεν υπήρχε το διακύβευμα του αποκλεισμού του Στ. Κασσελάκη, δεν θα υπήρχε τόση ένταση και το συνέδριο. Θα πηγαίναμε απευθείας στην κάλπη. Αλλά μάλλον ξέρουν πολύ καλά τι θα δουν στην κάλπη. Είμαι πεπεισμένος ότι θα το δούμε από την 1η Κυριακή και μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Δεν είναι δυνατόν να πάμε στο Συνέδριο που να ακυρώσει υποψηφιότητα του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου από 150.000 μέλη του κόμματος πέρσι, επειδή 138 άτομα της ΚΕ που είναι 285 – μία μειοψηφία – αποφασίζει ότι δεν πρέπει να κατέβει. Είναι λυπηρά αυτά και ειδικά από κόμμα της Αριστεράς. Δεν προκάλεσα την πρόταση μομφής. Αμφισβητήθηκα από την 1η βδομάδα της εκλογής μου από μέλη του κόμματος. Με κατηγόρησαν για διαπλοκή και αμερικανικά συμφέροντα. Δεν βγήκε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί, να με στηρίξουν σε κανένα κανάλι ούτε μια φορά. Ήταν μια προειλημμένη απόφαση αυτό για την πρόταση μομφής από τον Φεβρουάριο», είπε ο Στ. Κασσελάκης.
«Υπάρχουν πιέσεις να συγχωνευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό χυλό»
Αφού έφυγε ο Αλ. Τσίπρας από την ηγεσία του κόμματος, το κόμμα κατέρρευσε δημοσκοπικά. Ο μονός που ανέλαβε την ευθύνη ήταν ο Τσίπρας και κανένας από αυτούς που λένε τώρα για μένα δεν ανέλαβε την ευθύνη. Μετά τις ευρωεκλογές θα πηγαίναμε σε καταστατικό συνέδριο αρχές του Οκτώβρη. Από τότε άρχισαν «φωνές» προβεβλημένων στελεχών και είπαν να το κάνουμε μετά το ΠΑΣΟΚ. δεν κατάλαβα γιατί να το κάνουμε μετά το ΠΑΣΟΚ. δεν είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτό έγινε γιατί υπάρχουν πιέσεις να συγχωνευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κεντροαριστερό χυλό με ανθρώπους που είναι βολικοί στο σύστημα. Ένα από αυτά είναι και το ζήτημα της τράπεζας Αττικής. Μπορεί να υπάρχει συμπόρευση βάσει πολιτικών συγκλήσεων από κάτω προς τα πάνω. Στις ευρωεκλογές δεν υπήρχαν προβλήματα με τις λίστες των ψηφοφόρων».
Και συνέχισε: «Είμαι ικανοποιημένος από τον τρόπο που λειτουργήσαμε όσον αφορά τους υποψηφίους στις ευρωεκλογές, είναι η πρώτη φορά που κάποια είχε την δυνατότητα να πολιτευτεί χωρίς να έχει Κονέ σε πολιτικό κόμματος. Όταν προώθησα τι αλλαγές για το καταστατικό είδαμε τι ακολουθήσε. Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν πήγαν από το 41% στο 28% επειδή δεν υπάρχει αντιπολίτευση».
Θα έκανε κάτι διαφορετικά από την μέρα που εξελέγη;
Όπως παραδέχθηκε, «Λάθη πάντα υπάρχουν και πόσω μάλλον όταν ένα κόμμα περνάει από μια τριβή μετά την αποχώρηση του αρχηγού του, δεν έχει κάνει αποτίμηση αποτελέσματος και έχει να αντιμετωπίσει αυτοδιοικητικές εκλογές, και μετά ευρωεκλογές. Υπήρχαν παιχνίδια εξουσίας. Όλοι οι πρόεδροι κάνουν λάθη. Με ενδιαφέρει το κόμμα να έχει δημοκρατία και η βάση να έχει την δύναμή της. αν έπρεπε να αλλάξω κάτι θα ήταν ότι θα πήγαινα σε εκλογές προέδρου τον Φεβρουάριο, και σε άμεση εκλογή νέας ΚΕ, το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει πέρσι με την εκλογή μου. Το λέει ξεκάθαρα το καταστατικό. Θα μπορούσα να το κάνω αλλά επέλεξα να μην υπάρχει εσωστρέφεια γιατί είχαμε ευρωεκλογές και επικεντρώθηκα σε αυτό. Δεν μπορείς να έχει μομφή προς τον πρόεδρο από την πρώτη μέρα».
«Πλήρως αντιδημοκρατικό αν δε μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχω στις εκλογές»
Και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γειώθηκε στον κοινωνικό ιστό παρόλο που ήταν κυβερνών κόμμα, δηλ. στον συνδικαλισμό, στα πανεπιστήμια, στην αυτοδιοίκηση. Μετά το 2019 δόθηκε η εντολή τον Αλ. Τσίπρα. Υπήρχε μια ευκαιρία να αλλάξουν τα πάντα στο κόμμα. δεν έγινε το συνέδριο το καταστατικό το φθινόπωρο του 2109, και αυτό ήταν που καθυστέρησε την ενότητα και την ομογενοποίηση του κόμματος. Η ενότητα του κόμματος είναι στην βάση. Δεν είναι σε πρωτοκλασάτα στελέχη που έχουν τις φιλοδοξίες τους σε κλειστές αίθουσες. Αυτό που κάνουμε δεν είναι παιχνίδι πλειοψηφίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Φυσικά και θα πάω στο Συνέδριο και θα καταγγέλλουμε τις ελλείψεις που υπάρχουν. Στα γραφεία μας έχουμε αγωνιστές της Αριστεράς στο να απαντούν τηλέφωνα δίπλα στα νέα παιδιά. Αν δεν δοθεί η ευκαιρια να είμαι στην εκλογική διαδικασία του Νοέβρη θα είναι πλήρως αντιδημοκρατικό. Δεν νομίζω ότι θα το επιτρέψει αυτό η κοινωνία. Θα χάσει την βάση του ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει αυτό».
«Είχα πει στον Αλ. Τσίπρα ότι θα είμαι απέναντι από έναν νέο φορέα Κεντροαριστεράς – Με λυπεί που δεν μιλάμε»
Μεταξύ άλλων ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και στην σχέση τους.
«Δεν είμαστε σε επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα αυτή την στιγμή πράγμα το οποίο με λυπεί. Ήλπιζα σε μια πιο ενεργή συνεργασία στους 2 μήνες προς τις ευρωεκλογές. Ό,τι έγινε έγινε, από εκει και πέρα, επειδή υπάρχουν πολλές συζητήσεις περί νέου φορέα κεντροαριστεράς, έχω πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος, αυτόνομος, ρηξικέλευθος και ριζοσπαστικός. Το έχω πει και ξεκάθαρα και στον Αλέξη Τσίπρα, μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, έχω πει ότι σε περίπτωση που εκείνος ή κάποιος άλλος κάνει κάτι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως νέο φορέα κεντροαριστεράς, θα είμαι απέναντι»,
»Πάντα ήταν «εκεί» ο Αλ. Τσίπρας. Την κυβέρνηση του την τιμούμε, είμαστε περήφανοι για την δουλειά που έγινε αλλά έχουμε εκφράσει και τις διαφωνίες μας. δηλαδή για το «μαξιλάρι» θα έπρεπε να είναι μικρότερο για να μπορεί να ανασάνει ο λαός νωρίτερα. Γιατί το πήρε ο Μητσοτάκης μετά και το έκανε pass. Στρώσαμε το κρεβάτι για την κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης μιλώντας στο «Χαμογέλα και Πάλι!».
Για την φράση του Κ. Μητσοτάκη ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το τέλος που του αξίζει»: «ας μην είναι τόσο σίγουρος ο κ. Μητσοτάκης που τα λέει με αυτόν τον τρόπο και να που επιδεικνύει αλαζονεία. Ας μας αφήσει να αποφασίζουμε εμείς για τον εαυτό μας. Τότε να μας πει ποιανού είναι η ΝΔ, του Μητσοτάκη, του Σαμαρά του Πλεύρη, του Βορίδη – που έχουν κάνει καριέρες πάνω στην πατριδοκαπηλία (σ.σ. για τους κ.κ. Βορίδη και Πλεύρη το σχόλιο) ή του Καραμανλή; Δεν έχω αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Τι είναι αυτό που θα κάνει τον Στ. Κασσελάκη να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει νέο κόμμα;
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε νέο κόμμα. έχουμε κόμμα. Δεν πρόκειται να μειώσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν με αποκλείσουν διά παντός θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα, θα αποχωρήσει μαζικά ο κόσμος. Μου κλείδωσαν το γραφείο την επόμενη μέρα, αλλά δεν ήθελα να ρίξω λάδι στην φωτιά περαιτέρω, με πέταξαν έξω από τα email. Αναφορικά με το εξώδικο: έβαλαν το Πόθεν Έσχες ως ατζέντα εναντίον μου έβαλαν την ατζέντα της ΝΔ δηλαδή εναντίον μου. Η ουσία της διαμαρτυρίας ήταν για το πρόσωπο που διέρρευσε το Πόθεν Έσχες μου, το φυσικό πρόσωπο. Η έρευνα θα έπρεπε να προχωρήσει αυτεπάγγελτα. Δεν υπάρχουν επίσημα υποψήφιοι για την προεδρία. Αυτό θα το αποφασίσει το Συνέδριο. Αν το Συνέδριο ακυρώσει την μομφή θα είμαι πρόεδρος και με τη βούλα, καταστατικά αυτό ισχύει. Μετά θα προχωρήσουμε σε εκλογές για να μπορεί η βάση να αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν είναι δημοκρατικές, το κόμμα θα έχει φτάσει στο τέλος του».
Τέλος για την αντίδραση του Τάιλερ σε όλο αυτό είπε: «Δεν έχει εκπλγεί ο Τάιλερ με όλα αυτά που βλέπει. Ο Τάιλερ μιλάει με πολύ κόσμο, με προοδευτικά παιδιά, και συνειδητοποιεί ακριβώς αυτό: “είναι δυνατόν να θες να είσαι κυβερνητική παράταξη και να μην θλες να αλλάξεις;”. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να είμαστε».
«Οι σύντροφοι μου στον ΣΥΡΙΖΑ δεν με θέλουν γιατί έχουν χτίσει καριέρες πάνω σε εσωτερικές επιρροές, φράξιες, και αυτό που θέλουμε να φέρουμε στο κόμμα «ξεβολεύει» πολύ κόσμο. Ειναι ζήτημα δημοκρατίας και δεν θα κάνουμε πίσω, θα πάμε ως το τέλος», κατέληξε ο Στ. Κασσελάκης μιλώντας στο «Χαμογέλα και Πάλι!».
Πηγή