Προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η κλιματική αλλαγή τα κράτη πρέπει να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά.
Αύξηση κατά 40% των καμένων εκτάσεων από πυρκαγιές στις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης θα σημειωθεί στην περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αντίστοιχα, οι καμένες γαίες θα αυξηθούν κατά 100% αν η άνοδος της θερμοκρασίας φτάσει στους 3 βαθμούς Κελσίου, όπως προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι Ισπανοί και Ιταλοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη, με επικεφαλής τον Μάρκο Τούρκο του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Communications. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 βαθμό θα προκαλέσει πιο έντονες συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Ευρώπη (και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα), οδηγώντας σε μια αύξηση κατά 40% της συνολικής περιοχής που θα καίγεται έως το 2100. Πρόκειται για ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο. Αν μάλιστα η κλιματική αλλαγή ξεφύγει από κάθε έλεγχο και επιβεβαιωθούν τα πιο δυσοίωνα σενάρια περί αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, τότε η έκταση των καμένων περιοχών στις μεσογειακές χώρες μπορεί να αυξηθεί κατά 100% δηλαδή να διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μεσογειακή Ευρώπη είναι άκρως ευάλωτη στις πυρκαγιές. Ενα κλίμα ολοένα πιο ζεστό και ξηρό θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο το ξέσπασμα πυρκαγιών στο μέλλον. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο ευρωπαϊκός Νότος έχει κάθε λόγο να επιθυμεί η άνοδος της θερμοκρασίας να είναι η μικρότερη δυνατή.
H κλιματική αλλαγή, η οποία συντελείται στις ημέρες μας και προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη, επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο και δεν πρόκειται να προκαλέσει μόνο αύξηση της καμένης γης στη Μεσόγειο.
Οι καύσωνες που ταλαιπώρησαν την Ευρώπη το καλοκαίρι που πέρασε αλλά και η αύξηση των τυφώνων που πλήττουν τις ΗΠΑ αλλά και την Ασία, επιδεινώνονται λόγω της αφύσικης αύξησης των μέσων θερμοκρασιών. Ενδεικτικά στην Κίνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από την ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, θα ανέλθουν σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας υπερβεί τα όρια που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Περίπου 200 κράτη συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με την προβιομηχανική περίοδο, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθειες να τη διατηρήσουν στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα καταγράφεται άνοδος της θερμοκρασίας που προσεγγίζει τον 1 βαθμό Κελσίου.
Πηγή