Η Δώρα από το Αγρίνιο ήταν 43 ετών και μητέρα 3 παιδιών. Η Γαρυφαλλιά από την Πάτρα ήταν 41 ετών και δώρισε ζωή μέσα από τον θάνατό της.

Οι δολοφονίες των δύο γυναικών φέρουν στην επιφάνεια δύο αντίστοιχα περιστατικά του 2021. Η Ντόρα Ζαχαριά στην Ρόδο, 31 ετών, ήταν δασκάλα ειδικής αγωγής. Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της επειδή του είπε να χωρίσουν. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

«Η ζωή μάς παίζει κάποιο παιχνίδι»

«Ακούω όλα αυτά τρία χρόνια τώρα. Προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε για ποιον λόγο το έχει κάνει. Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι ταυτισμένοι με σκοτάδι, έχουν μέσα τους την κακία. Δεν σηκώνει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει κάποια ψυχολογικά έτσι απλά το όπλο και σκοτώνει. Είναι προμελετημένα εγκλήματα», λέει η μητέρας της, Κατερίνα Κώττη, στο MEGA.

Ο δολοφόνος της Ντόρας μετά το έγκλημα, αυτοκτόνησε.

«Είναι εκεί που πρέπει, στο σκοτάδι. Ευτυχώς. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα ιδιόχειρο σημείωμα που έλεγε ότι ‘χωρίς τη μικρή μου δεν έχει νόημα η ζωή μου’».

«Από την οικογένειά του, όταν έγινε αυτό το πράγμα, βγήκε η μαμά του στα κανάλια και έλεγε το παιδί μου είναι χρυσό, είναι το καλύτερο, δεν έφταιγε αυτό. Δεν έχει καταλάβει αυτή η γυναίκα», συμπληρώνει.

«Όταν άκουσα την Δώρα, λέω η ζωή δεν γίνεται, μας παίζει κάποιο παιχνίδι. Αυτό είναι τραγική ειρωνεία, για πόσο ακόμα θα επαναλαμβάνονται αυτά;».

«Ποιος περιορισμός έναν δολοφόνο θα τον αποτρέψει;»

Η Γαρυφαλλιά Ψαράκου στη Φολέγανδρο ήταν μόλις 26 χρόνων. Δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, ο οποίος καταδικάστηκε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια.

«Φαντάζεστε σε τι θέση βρισκόμαστε εμείς τώρα να ξανακούμε για άλλη μια Γαρυφαλλιά στην τηλεόραση, 3 χρόνια μετά, που ουσιαστικά δεν έχει γίνει και τίποτα. Είναι σαν να μας καλεί το συμπάν πάλι και να λέει τρία χρόνια τι έχετε κάνει για τις γυναικοκτονίες; Τίποτα δεν έχετε κάνει», λέει στο MEGA η μητέρα της, Αλεξάνδρα Μάκου.

«Ενώ σηκώναμε πανό και λέγαμε ‘όχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες’ βλέπουμε η ιστορία να επαναλαμβάνεται. Απογοητεύομαι πάρα πολύ γιατί δεν έχει γίνει τίποτα πάνω στο θέμα αυτό».

«Ποιος περιορισμός έναν δολοφόνο θα τον αποτρέψει; Είναι κακοποιητής απέναντι σε μια κοπέλα; Αυτόφωρο. Να δικαστεί σε μία εβδομάδα και αν ο άνθρωπος είναι αθώος να βγει έξω. Αν δεν είναι, να μείνει μέσα. Ποιος περιοριστικός όρος θα σώσει αυτήν την κοπέλα;», συμπληρώνει.

«Δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει ψυχολογικά, είναι εγκληματίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν το ακαταλόγιστο, ξέρουν τι κάνουν. Μην βαφτίζουμε όλους τους εγκληματίες με ψυχολογικά. Είναι διαταραγμένοι», προσθέτει.

«Κλιμακούμενη βία»

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, σημειώνει:

«Θα φτάσουμε να πιστεύουμε ότι όποιος έχει ψυχολογικά προβλήματα είναι εν δυνάμει δολοφόνος, το οποίο δεν ισχύει. Ένας άνθρωπος που έχει ψυχιατρικά προβλήματα δεν έχει όπλο. Όταν φτάνει κάποιος στο σημείο να διαπράξει κάτι τόσο ειδεχθές, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πρότερο ιστορικό κακοποίησης, βίας. Δεν ξυπνάει ξαφνικά ένας άνθρωπος να πει θα πάω να σκοτώσω σήμερα. Έχει μια κλιμακούμενη βία, επιθετικότητα που μέσα στα χρόνια αυξάνεται.


Πηγή