Πριν από περίπου 2 χρόνια, μία από τις κόρες του αστυνομικού είχε περιγράψει σε σχολική έκθεση τον εφιάλτη που ζούσε.
Το σχολείο κινητοποιήθηκε και ειδοποίησε τη μητέρα. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως «φαντασίες» που δεν είχαν καμία βάση.
Λίγο αργότερα, οι γονείς άλλαξαν σχολικό περιβάλλον στα παιδιά. Άτομο από το σχολικό περιβάλλον του Γυμνασίου όπου πήγαιναν τα παιδιά μίλησε τις «Εξελίξεις Τώρα».
«Τα παιδιά βρίσκονταν σε σοκ. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι συμμαθητές τους ζούσαν αυτά τα φρικιαστικά πράγματα και δεν ήξεραν τίποτα. Στεναχωριούνται που δεν κατάλαβαν κάτι και έχουν ενοχές, ότι δεν κατάφεραν να τα βοηθήσουν. Τα τρία παιδιά όσο ήταν στο γυμνάσιο δεν είχαν κάποιο σημάδι που να αφήνει υποψίες ότι μπορεί να κακοποιούνταν. Είχαν μάθει να το κρύβουν. Όσο ήταν στο δημοτικό όμως υπήρχαν πολλές ενδείξεις για το τι περνούσαν».
Το περιστατικό γεννά πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι εάν υπάρχουν και λειτουργούν οι ψυχολόγοι στα σχολεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Εξελίξεων», υπάρχει ένας ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός για πέντε σχολεία. Πολλά σχολεία δεν έχουν καν ψυχολόγους ενώ όπως διαπιστώνεται χρειάζεται η έγκριση του γονέα για την παρακολούθηση του παιδιού.
«Το πλαίσιο που υπάρχει είναι ανεπαρκές. Οι ψυχολόγοι δεν επαρκούν. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας κοινωνικός λειτουργός ή ψυχολόγος», είπε ο Μάκης Μπίκας, μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
«Σε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια κακοποίησης, ο ψυχολόγος σε πρώτη φάση πρέπει να καλέσει τον γονέα ώστε να διαλευκάνει το θέμα», είπε η γραμματέας του συλλόγου στον οποίο ανήκουν και οι ψυχολόγοι των σχολείων, Σεμίνα Καστρίτη.
Η Συνήγορος του Παιδιού στις «Εξελίξεις Τώρα»
Στις «Εξελίξεις Τώρα» μίλησε η Συνήγορος του Παιδιού και δικηγόρος, Θεώνη Κουφονικολάκου.
«Με οποιοδήποτε τρόπο διαπιστώσουν οι εκπαιδευτικοί κακοποίηση μέσα στο σπίτι πρέπει να το αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές. Πλέον, δεν χρειάζεται η συμφωνία του διευθυντή στη διαδικασία. Εάν υπάσχει κακοποίηση το σχολείο οφείλει να πάει άμεσα στις Αρχές. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να διερευνήσει όμως αν υπάρχει η κακοποίηση. Δεν επιτρέπεται να συλλέξει στοιχεία το σχολείο. Δεν καλούνται οι γονείς ούτε ενημερώνονται. Ξέρουμε ότι ένα στα πέντε παιδιά θα βιώσει ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας και ο θύτης είναι συνήθως συγγενικό πρόσωπο. Χρειαζόμαστε λοιπόν, ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».
Πηγή