moxament 1024x568.png
moxament 1024x568.png

Έχουν περάσει μόνο λίγες ώρες αφότου οι δυνάμεις του έριξαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ο ηγέτης των ισλαμιστών γονατίζει και προσκυνά το έδαφος της συριακής πρωτεύουσας.

Έχει πλέον αφήσει το τουρμπάνι που φορούσε παλαιότερα ως αρχηγός των Τζιχαντιστών και έχει ξυρίσει τη μακριά γενειάδα του με στόχο να παρουσιάσει το προφίλ ενός μετριοπαθούς ηγέτη.

Ο 42χρονος αρχηγός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σα, πριν από λίγες ημέρες εξηγούσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN τους σκοπούς του για το μέλλον της Συρίας.

«Η αλήθεια είναι μία: αυτό το καθεστώς έχει πεθάνει! Στη Συρία αξίζει ένα θεσμικό σύστημα διακυβέρνησης και όχι η εξουσία ενός και μόνο ηγέτη που παίρνει αυθαίρετες αποφάσεις».

Ο Αχμέντ Χουσεϊν αλ Σάρα, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Τζολάνι, γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ από Σύρους γονείς από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν και μεγάλωσε στη Δαμασκό.

Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003 πήγε να πολεμήσει εναντίον τους, όμως συνελήφθη και φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στη διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

«Το 2011 επέστρεψε στη Συρία ως ιδρυτής της Αλ Νούσρα για να συμμετάσχει στην επανάσταση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Ο 42χρονος Τζολάνι είχε ορκιστεί πίστη στον τότε ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, όμως λίγα χρόνια αργότερα ίδρυσε την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Νούσρα.

«Πήγα να συναντήσω τον Μπαγκντάντι. Τον συνάντησα. Ειλικρινά, με εξέπληξε λίγο. Δεν είχε την ικανότητα να αναλύει καταστάσεις. Δεν είχε ισχυρή προσωπικότητα», είχε πει ο ίδιος.

«Ο ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έγινε γνωστός το 2016 ανακοίνωσε την μετονομασία της ένοπλης ομάδας του σε Τζαμπάτ αλ Νούσρα και τη διάσπασή της από την Αλ Κάιντα. Ο στόχος του ήταν να δημιουργήσει, όπως είπε, ένα μέτωπο κατά του καθεστώτος στη Συρία», μεταδίδει το Al Jazeera.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ΟΗΕ,  και πολλές άλλες κυβερνήσεις τον έχουν χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για τη Συρία, με τη Δύση, αλλά τις περιφερειακές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή να παρακολουθούν στενά τα επόμενα βήματα του Τζολάνι.


Πηγή