xrei 1 1.jpg
xrei 1 1.jpg

Στα 3,5 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προ τους ιδιώτες και τους φορολογούμενους τον Οκτώβριο από 3 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας  

Ειδικότερα οι οφειλές σε ιδιώτες προμηθευτές ανήλθαν σε 2,824 δισ. ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων που έφτασαν σε 682 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί το συνολικό χρέος στα 3,5 δισ. ευρώ.

Από τα 2,824 δισ. ευρώ των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, το 1,255 δισ. ευρώ προέρχεται τα δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025, στόχος που με τα σημερινά δεδομένα είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί.

Η «ακτινογραφία» των οφειλών

-Τα μεγαλύτερα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν τα νοσοκομεία με τις οφειλές να ανέρχονται σε 1,255 δισ. ευρώ.
-Οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοκησης ανήλθαν στα 354 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
-Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε ανήλθαν στα 298 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
-Αύξηση κατέγραψαν και τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων με τις συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 687 εκατ. ευρώ.
– Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 682 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 272 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 294 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 111 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 230 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται και η ΑΑΔΕ τους αναζητά.

Τι αναφέρει η Κομισιόν

Το πρόβλημα των κρατικών οφειλών στους ιδιώτες έχει επισημάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, τονίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων.

Η Επιτροπή χωρίς να έχει τα στοιχεία τω μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στη διάθεση τους όταν προχωρούσε στη συγγραφή της έκθεσης ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο από 480 εκατ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο η Επιτροπή δείχνει να αμφιβάλει αν το αποτέλεσμα είναι μόνιμο ή συγκυριακό ενώ επισημαίνει τη σύσταση κεντρικού φορέα προμηθειών για τα δημόσια νοσοκομεία (ΕΚΑΠΥ),

Επίσης, η Επιτροπή εστιάζει και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ενώ ως λύση προαναγγέλλει μια έκτακτη επιδότηση 90 εκατ. ευρώ για τους, ώστε να μειωθεί το υπόλοιπο των οφειλών.


enikonomia.gr