Η ανατολίτικη εκδοχή του γουκαμόλε.
Σερβίρεται με τραγανές πιτούλες, κομμένα λαχανικά ή νάτσος. Αν το φυλάξετε στο ψυγείο, βάλτε λίγο κρεμμύδι μαζί για να μην μαυρίσει το αβοκάντο.
Για 4 άτομα:
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 75 γρ. φρέσκος ή καταψυγμένος αρακάς
- 2 κ.σ. ταχίνι
- χυμός από 1 λεμόνι (ή λάιμ)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. κύμινο (ολόκληρο), καβουρδισμένο
- φυλλαράκια από 1 ματσάκι δυόσμο (ή μέντα)
- χούφτα κουκουνάρια, καβουρδισμένα
- αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μαγειρέψτε τον αρακά σε νερό που κοχλάζει για 2-3’ και μεταφέρετε αμέσως σε κρύο νερό για να διατηρήσει το ζωντανό χρώμα του.
- Χτυπήστε όλα τα υλικά εκτός από τα κουκουνάρια στο μίξερ.
- Mεταφέρετε σε μπολ και πασπαλίστε με τα κουκουνάρια και λίγα φύλλα δυόσμου.
Από το βιβλίο The Middle Eastern Vegetarian Cookbook της Salma Hage, εκδ. Phaidon.
iefimerida.gr