Μια δροσερή και αρωματική εκδοχή του κλασικού ιταλικού τιραμισού. Με βελούδινη κρέμα λεμονιού, αρωματικό σιρόπι λιμοντσέλο και ελαφριά στρώση σαβαγιάρ, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό ψυγείου!
Υλικά
Για το σιρόπι
-
150 γρ. ζάχαρη
-
150 γρ. νερό
-
Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
-
4 φύλλα βασιλικού
-
50 ml λιμοντσέλο
Για την κρέμα λεμονιού (lemon curd)
-
150 γρ. ζάχαρη
-
1 πρέζα αλάτι
-
6 κρόκοι αυγών
-
Ξύσμα από 2 λεμόνια
-
100 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
-
125 γρ. βούτυρο κρύο, σε κύβους
Για το τιραμισού
-
400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% (καλά παγωμένη)
-
500 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
-
Τη μισή κρέμα λεμονιού
-
1½ συσκευασία σαβαγιάρ
-
Φέτες λεμονιού & φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού
-
Ανακατεύουμε το ξύσμα με τη ζάχαρη.
-
Σε κατσαρόλα, χτυπάμε τους κρόκους, προσθέτουμε ζάχαρη, αλάτι και χυμό λεμονιού.
-
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει (8-10’).
-
Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
-
Καλύπτουμε με μεμβράνη που ακουμπά στην επιφάνεια και αφήνουμε να κρυώσει.
2. Φτιάχνουμε το σιρόπι
-
Βράζουμε νερό, ζάχαρη, ξύσμα & χυμό λεμονιού με βασιλικό.
-
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το λιμοντσέλο, αφήνουμε να κρυώσει.
3. Ετοιμάζουμε την κρέμα τιραμισού
-
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τη μισή lemon curd.
-
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά.
4. Στήνουμε το γλυκό
-
Βουτάμε τα σαβαγιάρ στο σιρόπι και στρώνουμε σε πυρέξ (18×26 εκ).
-
Απλώνουμε τη μισή κρέμα τυριού-λεμονιού.
-
Προσθέτουμε δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και την υπόλοιπη κρέμα.
-
Λειαίνουμε με σπάτουλα και αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή όλη νύχτα.
5. Γαρνίρισμα
-
Λίγο πριν το σερβίρισμα, απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού.
-
Στολίζουμε με φέτες λεμονιού και φύλλα βασιλικού.
Tips ✨
-
Η lemon curd πήζει όσο κρυώνει· μην αγχωθείτε αν στην αρχή φαίνεται ρευστή.
-
Φυλάσσεται στο ψυγείο έως 10 μέρες.
-
Για πιο έντονο κίτρινο χρώμα, προσθέστε μια πρέζα κουρκουμά πριν τον βρασμό.
Πηγή
















