Μπορεί να είναι κλειστός χαρακτήρας ή απλά να θέλει χρόνο να μοιραστεί μαζί σας σκέψεις και προβληματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να νιώσει άνετα για να σας μιλήσει.

Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αποφεύγει να σας κάνει κοινωνούς των προβληματισμών του, μην υποκύψετε στον πειρασμό να το «βομβαρδίσετε» με ερωτήσεις για να το αναγκάσετε να σας πει.

Η πίεση πάντα είναι λάθος, οπότε δώστε του χρόνο και όταν το θελήσει, θα τους μοιραστεί μαζί σας. Αν λόγω συνθηκών δεν προλαβαίνετε να περνάτε πολύ χρόνο με το παιδί σας σε ημερήσια βάση, είναι δύσκολο να αποκτήσει την άνεση να σας ανοιχτεί.

Φροντίστε οπωσδήποτε να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το μικρό σας και νομοτελειακά θα αρχίσει να σας λέει πράγματα χωρίς καν να το ρωτάτε. Λειτουργήστε ως πρότυπο προς μίμηση, δείχνοντας στο παιδί ότι πρώτοι εσείς έχετε την ανάγκη να μοιραστείτε μαζί του κάποιους προβληματισμούς σας.

Κάνοντας αυτό, θα δείξετε στο παιδί δυο πράγματα: πρώτον, ότι δεν είναι κακό να μιλάμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα για όσα βασανίζουν το μυαλό μας και δεύτερον ότι η σχέση σας είναι αμφίδρομη και δεν περιμένετε μόνο από εκείνο να «εκτεθεί». Ακόμα κι αν διαπιστώσετε ότι το παιδί αδιαφορεί για όσα του λέτε, μη χάνετε το κουράγιο σας και απλά τροποποιήστε τη θεματολογία.

Μην παραλείψετε στο τέλος να το ευχαριστήσετε που σας άκουσε και ότι σας έκανε να νιώσετε εξαιρετικά.


Πηγή