Για να αποφύγουν την τιμωρία: Αυτός είναι ο κύριος λόγος, αφού με το ψέμα προσπαθούν να αποποιηθούν την ευθύνη για την σκανταλιά που έκαναν ή να δικαιολογηθούν και να γλιτώσουν από μια πιθανή τιμωρία.
Για να τραβήξουν την προσοχή: Συχνά με μικρά, χαριτωμένα ψέματα και φανταστικές ιστορίες, π.χ. «έφαγα δέκα παγωτά σε μια μέρα» προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον σας και να σας εντυπωσιάσουν με τα κατορθώματά τους.
Για να πετύχουν ή να κερδίσουν κάτι: Πολλές φορές το ψέμα είναι για τα παιδιά το μέσο για να πετύχουν κάτι, το οποίο διαφορετικά δε θα κατάφερναν, π.χ. «έφαγα όλο το φαγητό μου, άρα τώρα μπορείς να μου δώσεις παγωτό».
Για να εκδικηθούν: Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, ευτυχώς σπάνιες, που τα παιδιά μπορεί να πουν ένα ψέμα, κατηγορώντας ένα άλλο παιδάκι (αδελφάκι, συμμαθητή κλπ) είτε γιατί δεν το συμπαθούν, είτε γιατί το ζηλεύουν και θέλουν να το δουν να τιμωρείται.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κι εσείς ένα μικρό Πινόκιο, φροντίστε να του εξηγήσετε ότι αυτή συνήθεια δεν είναι καλή, διαφορετικά όσο μεγαλώνει, τόσο περισσότερο θα καταφεύγει στο ψέμα.
Πηγή